MÁCHA, Jakub. Kantův striktní zákaz lži. In Ľ. Belás (ed.): Kantov odkaz v kontexte filozofickém prítomnosti. Prešov: Filozofická fakulta Prešovskej univerzity, 2006, s. 143-172. ISBN 80-8068-524-X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kantův striktní zákaz lži
Název anglicky Kant's Strikt Prohibition to Lie
Autoři MÁCHA, Jakub (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Prešov, Ľ. Belás (ed.): Kantov odkaz v kontexte filozofickém prítomnosti, od s. 143-172, 30 s. 2006.
Nakladatel Filozofická fakulta Prešovskej univerzity
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60300 6.3 Philosophy, Ethics and Religion
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/06:00035079
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 80-8068-524-X
Klíčová slova česky Kant;lež
Klíčová slova anglicky Kant;lie
Štítky Immanuel Kant, lie
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mgr. Zdeňka Jastrzembská, Ph.D., učo 11408. Změněno: 5. 4. 2011 23:45.
Anotace
Odvození normy pro partikulární jednání z etické teorie nemusí být bezprostřední a i zcela jednoduchý vzorec chování může být zdrojem pochyb. K podstatě každé takové teorie náleží rozpětí mezi všeobecnými principy a konkrétní situací. Žádná teorie nemůže dostatečně popsat všechny možné budoucí případy. Spíše je musí syntetizovat a pojmově uchopit v obecném pravidle. Tím ale zůstává jistá oblast neurčená, a to ta, od níž se abstrahuje. Ale i v ní mohou ležet skutečnosti, které vyžadují morální zhodnocení. V důsledku této neurčenosti mohou vznikat morální dilemata nebo - materiálněji řečeno - konflikty. Abychom vyřešili i takové konflikty, musíme je převést na základní principy a ne vyztužovat teorii o další pravidla. V tomto eseji půjde v prvé řadě o představení základních rysů Kantových názorů na lež. Jeho úvahy ale neplatí za dogma, obsahují jisté těžkosti, nejasnosti, a dokonce i rozpory. V následujícím výkladu se pokusím na ně poukázat a naznačit i možnou polemiku. První spory se začaly objevovat již mezi Kantem a jeho současníky. I dvě stě let poté je tato diskuse stále živá a jednotlivé pozice (ačkoliv jsou odůvodněné) bývají mnohdy protikladné. A právě tato zdůvodnění je třeba zkoumat. Problematické pasáže Kantova díla se týkají především odvození norem, jež se obracejí proti striktnímu zákazu lži.
Anotace anglicky
A treatment of Kant's prohibition to lie. Problematic passages are concerning the derivation of norms, which are facing against a rigorous prohibiton of lie.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 15:06