ŠRÁMKOVÁ, Taťána, Jan LOCHMAN, Martin SUTORÝ a Omar ŠERÝ. Erektilní dysfunkce a paraoxonáza: výsledky analýzy z DNA čipu. Psychiatrie. Praha: TIGIS, 2009, roč. 2009, Suppl. 2, s. 26-27. ISSN 1211-7579.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Erektilní dysfunkce a paraoxonáza: výsledky analýzy z DNA čipu
Název česky Erektilní dysfunkce a paraoxonáza: výsledky analýzy z DNA čipu
Název anglicky Erectile dysfunction and paraoxonase: results of DNA chip analysis
Autoři ŠRÁMKOVÁ, Taťána (203 Česká republika), Jan LOCHMAN (203 Česká republika), Martin SUTORÝ (203 Česká republika) a Omar ŠERÝ (203 Česká republika, garant).
Vydání Psychiatrie, Praha, TIGIS, 2009, 1211-7579.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/09:00035127
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky erectile dysfunction cardiovascular disease paraoxonase 1 PON1 polymorphism gene
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Omar Šerý, Ph.D., učo 18120. Změněno: 15. 6. 2009 19:29.
Anotace
Erektilní dysfunkce je častým problémem mužů středního i vyššího věku. Její možná organická příčina se objevuje až v 80%, nejčastěji se jedná o příčinu kardiovaskulární. Erektilní dysfunkce a ischemická choroba srdeční mají společný patomorfologický podklad, a proto i společné rizikové faktory. Ischemická choroba srdeční se objevuje u nemocných s erektilní dysfunkcí, a toto platí i naopak. Mezi rizikové faktory ischemické choroby srdeční můžeme zařadit i erektilní dysfunkci. Paraoxonáza 1 hraje důležitou roli ve vzniku a rozvoji aterosklerotického postižení, jenž je společným rizikovým faktorem erektilní dysfunkce i ischemické choroby srdeční. Na souboru 37 mužů, u kterých jsme diagnostikovali erektilní dysfunkci sexuologickou anamnézou, somatosexuálním vyšetřením a provedením rutinních laboratorních testů, jsme zjistili vztah mezi funkčním polymorfizmem genu pro PON1 a věkem při nástupu erektilní dysfunkce.
Anotace anglicky
Erectile dysfunction (ED) is a common problem of middle-aged and elderly men. The etiology of erectile dysfunction is 80% organic and the most frequent cause of ED is cardiovascular disease. Erectile dysfunction and coronary artery disease have the same base and hence the same risk factors. Therefore, coronary artery disease appears in patients with erectile dysfunction and vice versa. Erectile dysfunction can be included in the risk factors of coronary artery disease. Paraoxonase 1 (PON1) has an important role in genesis and in the progress of the atherosclerosis. Atherosclerosis is a common risk factor of erectile dysfunction and coronary artery disease. On 37 males with erectile dysfunction diagnosed by anamnesis, somatosexual examination and by laboratory tests we found the relationship between functional polymorphism of PON1 gene and the age of erectile dysfunction beginning.
Návaznosti
MSM0021622413, záměrNázev: Proteiny v metabolismu a při interakci organismů s prostředím
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Proteiny v metabolismu a při interakci organismů s prostředím
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 19:43