FUCHS, Kamil. Sociální ekonomie - směr nebo přístup. Acta Academica Karviniensia. Karviná: OPF SU, roč. 2008, č. 2, s. 30-39, 9 s. ISSN 1212-415X. 2008.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sociální ekonomie - směr nebo přístup
Název anglicky Social economics - the direction of or access
Autoři FUCHS, Kamil (203 Česká republika, garant).
Vydání Acta Academica Karviniensia, Karviná, OPF SU, 2008, 1212-415X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/08:00025280
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova anglicky Social economics; subject matter; institutions; normative economics;
Štítky institutions, normative economics, Social economics, subject matter
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: prof. PhDr. Kamil Fuchs, CSc., učo 1109. Změněno: 9. 3. 2009 13:27.
Anotace
Problematika sociální ekonomie přitahuje pozornost zejména v obdobích, kdy kulminují hospodářské problémy a v oblasti ekonomie dochází k vyostřování konfrontace existujících přístupů. Průběh diskusí v posledních desetiletích vyúsťuje do preciznější snahy o vymezení sociální ekonomie. Vzniká tedy základní otázka, kam zařadit sociální ekonomii v širokém spektru ekonomického myšlení. Formuje se svébytný směr nebo se jedná především o reakci na skutečnost, že v soudobé ekonomii se zúžil a v některých přístupech zanikl prostor pro zohledňování sociálních otázek souvisejících s hospodářskou činností lidí a společnosti? Základním krokem pro zformování odpovědi je pokus o vymezení obsahu pojmu sociální ekonomie, kterému byla tato stať věnována.
Anotace anglicky
This article is devoted to social economics as an approach to economic theory. It is possible to take social economics as an external product of the marginalist revolution. The revolution with its methodological individualism opened a discussion about different approaches to economic problems. We can find reactions in the Czech economic thinking (Macek) as well as in the world (Walras). There was an intensive disputation on a definition of social economics in 1970s. Following three important social economists (Dugger, Hunt and Waters) we define contemporary social economics as a normative approach comprising a wide range definition of economic categories, with holistic conception of relationship of person and society, concerning about development and studying institutions.
Návaznosti
GA406/02/1562, projekt VaVNázev: Psychologie nezaměstnanosti
Investor: Grantová agentura ČR, Psychologie nezaměstnanosti
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 03:01