J 2009

Relation between adiponectin 45 T/G polymorphism and dietary composition in the Czech population

BIENERTOVÁ VAŠKŮ, Julie, Petr BIENERT, Josef TOMANDL, Martin FOREJT, Anna VAŠKŮ et. al.

Basic information

Original name

Relation between adiponectin 45 T/G polymorphism and dietary composition in the Czech population

Name in Czech

Asociace v populaci četného polymorfismu 45 T/G v genu pro adiponektin s potravními preferencemi u české populace

Authors

BIENERTOVÁ VAŠKŮ, Julie (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Petr BIENERT (203 Czech Republic), Josef TOMANDL (203 Czech Republic, belonging to the institution), Martin FOREJT (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Anna VAŠKŮ (203 Czech Republic, belonging to the institution)

Edition

Diabetes Research and Clinical Practice, Ireland, Elsevier Ireland Ltd. 2009, 0168-8227

Other information

Language

English

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

Genetics and molecular biology

Country of publisher

Ireland

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

References:

Impact factor

Impact factor: 2.160

RIV identification code

RIV/00216224:14110/09:00035250

Organization unit

Faculty of Medicine

UT WoS

000266763000020

Keywords (in Czech)

adiponektin; polymorfismus, obezita; potravní preference

Keywords in English

adiponectin; polymorphism; obesity; food preference

Tags

International impact, Reviewed
Změněno: 6/6/2012 08:52, doc. RNDr. Josef Tomandl, Ph.D.

Abstract

V originále

In this study on 138 Czech Caucasians, the ADIPOQ 45T/G polymorphism was associated with the dietary composition. As the GG homozygotes were associated with the increased intake of carbohydrates, we suggest that a proportion of the prodiabetogenic effect of the polymorphism might be due to its influence on eating behaviour.

In Czech

V této studii konstatujeme, že dříve rozpoznaný prodiabetogenní efekt tohoto polymorfismu může souviset s vyšším příjmem karbohydrátů v potravě daných jedinců a že tedy může spíše ovlivňovat behaviorální charakteristiky než působit přímo na metabolické úrovni.