Detailed Information on Publication Record
2009
Relation between adiponectin 45 T/G polymorphism and dietary composition in the Czech population
BIENERTOVÁ VAŠKŮ, Julie, Petr BIENERT, Josef TOMANDL, Martin FOREJT, Anna VAŠKŮ et. al.Basic information
Original name
Relation between adiponectin 45 T/G polymorphism and dietary composition in the Czech population
Name in Czech
Asociace v populaci četného polymorfismu 45 T/G v genu pro adiponektin s potravními preferencemi u české populace
Authors
BIENERTOVÁ VAŠKŮ, Julie (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Petr BIENERT (203 Czech Republic), Josef TOMANDL (203 Czech Republic, belonging to the institution), Martin FOREJT (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Anna VAŠKŮ (203 Czech Republic, belonging to the institution)
Edition
Diabetes Research and Clinical Practice, Ireland, Elsevier Ireland Ltd. 2009, 0168-8227
Other information
Language
English
Type of outcome
Článek v odborném periodiku
Field of Study
Genetics and molecular biology
Country of publisher
Ireland
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
References:
Impact factor
Impact factor: 2.160
RIV identification code
RIV/00216224:14110/09:00035250
Organization unit
Faculty of Medicine
UT WoS
000266763000020
Keywords (in Czech)
adiponektin; polymorfismus, obezita; potravní preference
Keywords in English
adiponectin; polymorphism; obesity; food preference
Tags
International impact, Reviewed
Změněno: 6/6/2012 08:52, doc. RNDr. Josef Tomandl, Ph.D.
V originále
In this study on 138 Czech Caucasians, the ADIPOQ 45T/G polymorphism was associated with the dietary composition. As the GG homozygotes were associated with the increased intake of carbohydrates, we suggest that a proportion of the prodiabetogenic effect of the polymorphism might be due to its influence on eating behaviour.
In Czech
V této studii konstatujeme, že dříve rozpoznaný prodiabetogenní efekt tohoto polymorfismu může souviset s vyšším příjmem karbohydrátů v potravě daných jedinců a že tedy může spíše ovlivňovat behaviorální charakteristiky než působit přímo na metabolické úrovni.