WILDMANNOVÁ, Mirka. KVALITA LIDSKÉHO POTENCIÁLU STARŠÍCH LIDÍ. In Reprodukce lidského kapitálu. První. Praha: VŠE v Praze, nakladatelství Eoconomica. s. 24-33. ISBN 978-80-245-1434-5. 2009.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název KVALITA LIDSKÉHO POTENCIÁLU STARŠÍCH LIDÍ
Název česky KVALITA LIDSKÉHO POTENCIÁLU STARŠÍCH LIDÍ
Název anglicky THE QUALITY OF MANPOWER OF SENIORS
Autoři WILDMANNOVÁ, Mirka (203 Česká republika, garant).
Vydání První. Praha, Reprodukce lidského kapitálu, s. 24-33, 2009.
Nakladatel VŠE v Praze, nakladatelství Eoconomica
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/09:00035254
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
ISBN 978-80-245-1434-5
Klíčová slova česky Starší lidé stárnutí populace trh práce celoživotní vzdělávání sociální pomoc zdravotní politika
Klíčová slova anglicky Seniors aging of the population labour market further training social aid health policy
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Mirka Wildmannová, Ph.D., učo 199. Změněno: 23. 3. 2009 14:58.
Anotace
Současná demografická situace se v České republice projevuje celkovým stárnutím populace. Vyšší podíl starších lidí může znamenat zátěž pro zdravotnictví a důchodový systém a ovlivnit změny na trhu práce. Vzhledem k těmto skutečnostem je nutné rozvíjet další vzdělávání starší generace, aby byl udržen, popř. rozvíjen její potenciál. Současně poroste poptávka po sociálních službách a to nejen terénních, ale i ústavních. To vše může vést ke zvýšeným nárokům na výdaje státního rozpočtu. Cílem příspěvku je poukázat na oblasti v sociální politice, kterých se fenomén stárnutí dotýká v největším měřítku. Ve svém příspěvku se zaměřuji na skupinu osob ve věku 55 až 67 let. Jsou to osoby ekonomicky aktivní, které se nacházejí v předdůchodovém věku. Jedná se o skupinu, která na trhu práce patří mezi ohrožené nezaměstnaností. Současně je častěji postihována dlouhodobými nemocemi a je nejpočetnější skupinou, která pobírá invalidní důchod. Jsou starší lidé na trhu práce přínosem nebo demografickým vývojem vyvolaná nákladová položka systému?
Anotace anglicky
The present state of a demographic situation in the Czech Republic is manifested by a total aging of the population. High proportion of seniors may signify a certain load for a public health and revenue system and may also influence labour market changes. Regarding these facts its necessary to develop a further training of older generation to maintain, eventually to develop its potential. At the same time, the demand for social services will grow, respectively not only a field social services demand but also an inpatient social services demand. All of it may lead to the increased government expenditures. The aim of the paper is to refer to spheres of a social policy which are the most affected by an aging phenomenon. This paper focuses on a group of people at the age of 55 67 years. These are economic active persons at a pre-retiring age. Its the group of people which is endangered by unemployment in a labour market. At the same time, this group of people is more often affected by long-term diseases and its also the most numerous group drawing disability pensions. Are seniors a contribution into the labour market or are they just a cost item of the system caused by a demographic evolution?
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 04:59