BLAHUTKOVÁ, Marie a Zdeněk SIGMUND. Psychomotor Excersises for Communication Development in Children with Learning Disorders in Primary School. In Vzdělávání žáků s narušenou komunikační schopností. první. Brno: Paido. s. 37-42. ISBN 978-80-7315-167-6. 2008.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Psychomotor Excersises for Communication Development in Children with Learning Disorders in Primary School
Název česky Psychomotorická cvičení pro rozvoj komunikace na základní škole u dětí s poruchami učení
Autoři BLAHUTKOVÁ, Marie (203 Česká republika, garant) a Zdeněk SIGMUND (203 Česká republika).
Vydání první. Brno, Vzdělávání žáků s narušenou komunikační schopností, od s. 37-42, 6 s. 2008.
Nakladatel Paido
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14510/08:00035337
Organizační jednotka Fakulta sportovních studií
ISBN 978-80-7315-167-6
Klíčová slova česky výchova ke zdraví psychomotorika poruchy učení mladší školní věk.
Klíčová slova anglicky health education psychomotorics learning disorders school age.
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Eva Špillingová, učo 110713. Změněno: 30. 3. 2010 16:18.
Anotace
The paper deals with the possible use of psychomotorics in the communication development in pupils with learning disorders. Via a pedagogical experiment we have attempted to define some characteristics of school age pupils in relation to motor activities, especially sensomotorics (spatial orientation and balance). We have attempted to influence these characteristics via a pedagogical experiment containing psychomotor activities, in relation to childrens communication. The results of this year experiment prove the importance of psychomotorics at schools. Using simple play activities we may find improvements in the area of spatial orientation, balance as well as verbal and nonverbal communication skills in children with learning disorders. Furthermore, statistically significant differences in tests of attention were proved.
Anotace česky
Příspěvek se zabývá problematikou vlivu psychomotoriky na rozvoj komunikace u žáků s poruchami učení. Pomocí pedagogického experimentu jsme se pokusili vymezit některé charakteristiky žáků mladšího školního věku ve vztahu k pohybovým aktivitám, zejména senzomotoriku (prostorovou orientaci a rovnováhu) a tyto jsme se pomocí pedagogického experimentu s náplní psychomotorických aktivit pokusili ovlivnit ve vztahu ke komunikaci dětí. Výsledky ročního experimentu poukazují na význam psychomotoriky ve škole, prostřednictvím jednoduchých herních činností se projevují zlepšení v prostorové orientaci, v rovnováze a statisticky významné rozdíly v testech pozornosti u dětí s poruchami učení a v komunikačních dovednostech verbálních i neverbálních.
Návaznosti
MSM0021622443, záměrNázev: Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 22:06