SLEPIČKOVÁ, Lenka a Petr FUČÍK. Sociální kontext postojů k řešení neplodnosti. Sociologický časopis. Praha: Sociologický ústav AV ČR, roč. 45, č. 2, s. 9-29. ISSN 0038-0288. 2009.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sociální kontext postojů k řešení neplodnosti
Název anglicky The Social Context of Attitudes towards Various Infertility Strategies
Autoři SLEPIČKOVÁ, Lenka (203 Česká republika, garant) a Petr FUČÍK (203 Česká republika).
Vydání Sociologický časopis, Praha, Sociologický ústav AV ČR, 2009, 0038-0288.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50000 5. Social Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 0.562
Kód RIV RIV/00216224:14230/09:00035411
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
UT WoS 000266679000004
Klíčová slova česky neplodnost; postoje k řešení neplodnosti; adopce; asistovaná reprodukce; rodičovství; Česká republika
Klíčová slova anglicky infertility; attitudes to infertility solutions; adoption; assisted reproduction; parenthood; Czech Republic
Štítky Adoption, assisted reproduction, attitudes to infertility solutions, Czech Republic, infertility, parenthood
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Petr Fučík, PhD., učo 44497. Změněno: 23. 6. 2009 09:05.
Anotace
Neplodnost je problémem, který se v české populaci týká asi 15 % párů v reprodukčním věku. Cílem naší analýzy je prostřednictvím dat z výběrového šetření "Manželství, práce, rodina" identifikovat postoje, které čeští muži a ženy k různým řešením neplodnosti (adopce, různé typy asistované reprodukce) zaujímají a faktory, jež tyto postoje ovlivňují a strukturují. První část analýzy hledala determinanty postojů k adopci a asistované reprodukci mezi vnějšími charakteristikami respondenta: významný vliv byl nalezen v případě vzdělání i náboženství. Vzdělanější respondenti jsou otevřenější metodám asistované reprodukce, nábožensky založení respondenti jsou otevřenější adopci. Z hlediska vnitřních determinantů (tedy postojových vzorců respondenta) jsme zjišťovali vliv preferenčního typu žen [Hakim 2000]. Naše zjištění jsou zdánlivě paradoxní: ze tří skupin žen (orientované na práci, orientované na kariéru a kombinované) jsou to spíše ženy s orientací na zaměstnání (a partneři žen orientovaných na zaměstnání), kteří by zvažovali nejvíce řešení neplodnosti. Třetí část analýzy, tj. analýza vnějších determinantů postojů k řešení neplodnosti, ukázala, že v některých případech jsou postoje více než vlastními charakteristikami respondenta ovlivněny charakteristikami partnera, přesněji, charakteristiky partnerů žen vstupují do postojů respondentek výrazněji než charakteristiky jich samotných.
Anotace anglicky
Infertility is a problem that affects around 15% of Czech couples of reproductive age. Using data from the survey "Marriage, Work, Family" the objective of this analysis is to identify the attitudes that Czech men and women maintain towards various infertility strategies (adoption, different forms of assisted reproduction) and the factors that influence and shape these attitudes. The first part of the analysis looks for the determinants behind attitudes towards adoption and assisted reproduction in the respondents external characteristics. For example, education and religion were found to have a significant influence. More educated respondents are more open to methods of assisted reproduction; religious respondents are more open to adoption. In terms of inner determinants (the respondent s attitude patterns) the authors found a preference effect among women [Hakim 2000]. The findings are seemingly paradoxical: of three groups of women (work-centred, home-centred, and adaptive) it is work-centred women (and the partners of work-centred women) who are most likely to take various infertility strategies into consideration. The third part of the analysis, an analysis of the external determinants of attitudes towards infertility strategies, revealed that in some cases attitudes are influenced by the characteristics of the partner more than by the respondent s own characteristics, in particular, a woman s attitudes are shaped more by the characteristics of her partner than by her own characteristics.
Návaznosti
MSM0021622408, záměrNázev: Reprodukce a integrace společnosti (Akronym: IVRIS)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Reprodukce a integrace společnosti
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 11:57