HRUBÁ, Drahoslava. Kouření zvyšuje vliv profesionálních rizik na zdraví pracujících (Smoking increases the impact of occupational risk on health of workers). Pracovní lékařství. Praha: Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2009, vol. 61, No 1, p. 2731-2735. ISSN 0032-6291.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Kouření zvyšuje vliv profesionálních rizik na zdraví pracujících
Name in Czech Kouření zvyšuje vliv profesionálních rizik na zdraví pracujících
Name (in English) Smoking increases the impact of occupational risk on health of workers
Authors HRUBÁ, Drahoslava.
Edition Pracovní lékařství, Praha, Česká lékařská společnost J.E. Purkyně, 2009, 0032-6291.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 30304 Public and environmental health
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Organization unit Faculty of Medicine
Keywords in English smoking;work risks;potential of effects;prevention
Tags potential of effects, prevention, Smoking, work risks
Tags Reviewed
Changed by Changed by: prof. MUDr. Drahoslava Hrubá, CSc., učo 2422. Changed: 15/6/2009 17:26.
Abstract
Chemické látky v cigaretovém kouři přímo či nepřímo potencují účinky rizikových faktorů v pracovním prostředí.Relativně kontraindikována je práce kuřáků zejména v prašných, horkých a chemických provozech., při práci v chladu, hluku a vibracích. Mezi riziková pracoviště s výskytem chemických karcinogenů by bylo vhodné zařadit restaurační zařízení , v nichž je dovoleno kouřit.Zzávodní lékaři by měli iniciovat zřizování nekuřáckých podniků a aktivně motivovat kouřící pracovníky k zanechání kouření.
Abstract (in English)
Chemical compounds in cigarette smoke potentiate directly or indirectly effects of risk factors in workinng environment. There is a relative contraindication of work of smokers especially in dusty, hot and chemical workplaces, during the work exposed to cold, noise and vibrations. It would be suitable to rank restaurants where smoking is allowed amog risk workplaces with the occurence of chemical carcinogens. Occupational physicians should initiate establishing of nonsmoking entreprises and motivate actively smoking workers towards quitting smoking.
PrintDisplayed: 25/4/2024 08:10