V originále
Chemické látky v cigaretovém kouři přímo či nepřímo potencují účinky rizikových faktorů v pracovním prostředí.Relativně kontraindikována je práce kuřáků zejména v prašných, horkých a chemických provozech., při práci v chladu, hluku a vibracích. Mezi riziková pracoviště s výskytem chemických karcinogenů by bylo vhodné zařadit restaurační zařízení , v nichž je dovoleno kouřit.Zzávodní lékaři by měli iniciovat zřizování nekuřáckých podniků a aktivně motivovat kouřící pracovníky k zanechání kouření.
In English
Chemical compounds in cigarette smoke potentiate directly or indirectly effects of risk factors in workinng environment. There is a relative contraindication of work of smokers especially in dusty, hot and chemical workplaces, during the work exposed to cold, noise and vibrations. It would be suitable to rank restaurants where smoking is allowed amog risk workplaces with the occurence of chemical carcinogens. Occupational physicians should initiate establishing of nonsmoking entreprises and motivate actively smoking workers towards quitting smoking.