RADVAN, Michal. Samodzielność gospoarcza jednostek samorządów lokalnych w Republice Czeskiej. Online. In Zagadnienia ustroju samorządu terytorialnego w Polsce i innych państwach Unii Europejskiej. 1. vyd. Szczecin: Wyższa szkoła administracji publicznej w Szczecinie, 2009. s. 194-213. Zeszyty naukowe 2/2008. ISBN 978-83-88044-83-0. [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Samodzielność gospoarcza jednostek samorządów lokalnych w Republice Czeskiej
Název česky Ekonomická autonomie územních samosprávných celků
Název anglicky Economic Autonomy of the Local Self-Government Units
Autoři RADVAN, Michal (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání 1. vyd. Szczecin, Zagadnienia ustroju samorządu terytorialnego w Polsce i innych państwach Unii Europejskiej, od s. 194-213, 20 s. Zeszyty naukowe 2/2008, 2009.
Nakladatel Wyższa szkoła administracji publicznej w Szczecinie
Další údaje
Originální jazyk polština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Polsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14220/09:00029350
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-83-88044-83-0
Klíčová slova česky ekonomická autonomie obcí; obec; Evropská charta územní samosprávy; daň; místní daň; poplatek
Klíčová slova anglicky economical autonomy of municipalities; municipality; European Charter of Local Self-Government; tax; local tax; charge
Štítky charge, economical autonomy of municipalities, local tax, municipality, tax
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: doc. JUDr. Ing. Michal Radvan, Ph.D., učo 12547. Změněno: 7. 2. 2022 11:36.
Anotace
Niniejszy rozdział dotyczy ekonomicznej autonomii gmin w Republice Czeskiej i próbuje podać definicję lokalnych podatków. Rozdział jest stosunkowo krytyczne, ponieważ gminy w Czechach nie mają wiele możliwości, aby uzyskać pieniądze, których potrzebują z podatków lokalnych. Podatków lokalnych (lokalne opłaty i podatku od nieruchomości), dochody są bardzo niskie. Tak ze względu na ich zależność od budżetu państwa nie można mówić o niezależności ekonomicznej gminy. Metody poprawy istniejących status jest dać więcej gmin prawo do podejmowania decyzji w sprawie podatków lokalnych. Przykładem takiego rozwiązania można znaleźć na przykład na Słowacji.
Anotace česky
Kapitola se věnuje ekonomické autonomii obcí v ČR, pokouší se definovat místní daně. Kapitola je relativně kritická, neboť obce v ČR nemají mnoho možností získat potřebné prostředky formou místních daní. Výnos místních daní (daň z nemovitostí a místní poplatky) je velmi nízký. Obce jsou záviské na státním rozpočtu a je tedy obtížné hovořit o jejich ekonomické autonomii. Způsobem jak napravit tento stav je dát obcím větší pravomoci v ukládání místních daní. Příkladem je např. Slovensko.
Anotace anglicky
This chapter deals with economical autonomy of municipalities in the Czech Republic and tries to give the definition of local tax. The chapter is relatively critical, because municipalities in the Czech Republic do not have enough possibilities to get money they need from local taxes. The local taxes (local charges and real estate tax) revenue is very low. So due to their dependence on the state budget it is not possible to talk about economical autonomy of the municipalities. The method to improve existing status is to give to the municipalities more power to decide on local taxes. The example of this solution can be found for example in Slovakia.
Návaznosti
GP407/09/P285, projekt VaVNázev: Vlastní daňové příjmy obcí
Investor: Grantová agentura ČR, Vlastní daňové příjmy obcí
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 14:15