RUDA, Aleš. Cestovní ruch ve vztahu k udržitelnému rozvoji (Tourism in relation to sustainable development). In XII. Mezinárodní kolokvium o regionálních vědách. 2009th ed. Brno: Masarykova univerzita. p. 253-260, 290 pp. ISBN 978-80-210-4883-6. 2009.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Cestovní ruch ve vztahu k udržitelnému rozvoji
Name in Czech Cestovní ruch ve vztahu k udržitelnému rozvoji
Name (in English) Tourism in relation to sustainable development
Authors RUDA, Aleš (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution).
Edition 2009. vyd. Brno, XII. Mezinárodní kolokvium o regionálních vědách, p. 253-260, 290 pp. 2009.
Publisher Masarykova univerzita
Other information
Original language Czech
Type of outcome Proceedings paper
Field of Study Earth magnetism, geodesy, geography
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form storage medium (CD, DVD, flash disk)
RIV identification code RIV/00216224:14410/09:00035794
Organization unit Faculty of Education
ISBN 978-80-210-4883-6
Keywords (in Czech) cestovní ruch; regionální analýza; GIS; udržitelný rozvoj; životní prostředí
Keywords in English tourism; regional analysis; GIS; sustainable development; environment
Tags environment, GIS, regional analysis, sustainable development, tourism
Tags Reviewed
Changed by Changed by: doc. RNDr. Aleš Ruda, Ph.D., učo 111102. Changed: 13/2/2013 09:12.
Abstract
V souvislosti s rozvojem cestovního ruchu se nejen v České republice, ale také ve světě stále častěji objevují informace o jeho negativním vlivu. Současný cestovní ruch je spíše orientován masově a konzumně s cílem krátkodobého zisku bez větší dlouhodobé strategie. Nicméně i tak by nemělo být cílem odstranění jeho aktivit, ale spíše snaha o kompromisní řešení, které by vedlo k podpoře udržitelného rozvoje cestovního ruchu. Otázkou stále zůstává, jak dané regiony vzhledem k vlivu cestovního ruchu vyhodnotit. Jednou z nabízených možností je analýza dílčích regionů (katastrů obcí) na základě stanovení environmentální hodnoty území, turistického potenciálu a zatížení území turismem v každém regionu a následné porovnávání jejich korelačních závislostí. Detailní odpověď tak dále mohou poskytnout statistické metody, analýza SWOT a nástroje GIS pro regionální analýzu. S jejich pomocí je možné dílčí regiony kvantitativně analyzovat, rozpracovat a doporučit tak možná řešení pro následující strategické plánování.Výsledky příspěvku jsou založeny na výzkumu v rámci doktzorského studia a budou použity k dalšímu výzkumu.
Abstract (in English)
In context of tourism development information about its negative impact appear not only in the Czech Republic but worldwide. Current tourism is rather mass orientated with the aim of short-term profit but without long-term strategy. Nevertheless even this should not mean removing of tourist activities but an effort of compromise which would support sustainable tourism development. One question is still unanswered. How to evaluate individual regions regarding the tourism influence? One of possible solution is region analysis based on evaluation of environmental area value, tourism potential a tourism load in each region with following comparison of their relations. Statistical methods, SWOT analysis and GIS tools for regional analysis may be useful for processing and strategic planning and decision making in particular regions.Results are based on the doctoral research and will be used for further research at the department of Geography.
PrintDisplayed: 20/4/2024 00:30