NECIDOVÁ, Lenka, Bohdana JANŠTOVÁ, Sylva KARPÍŠKOVÁ, Šárka CUPÁKOVÁ, Marta DUŠKOVÁ and Renata KARPÍŠKOVÁ. Importance of Enterococcus spp. for Forming a Biofilm. Czech J. Food Sci. Praha, 2009, vol. 27, No 2, p. S354-S356, 3 pp. ISSN 1212-1800.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Importance of Enterococcus spp. for Forming a Biofilm
Name in Czech Význam Enterococcuss spp. pro tvorbu biofilmu
Authors NECIDOVÁ, Lenka, Bohdana JANŠTOVÁ, Sylva KARPÍŠKOVÁ, Šárka CUPÁKOVÁ, Marta DUŠKOVÁ and Renata KARPÍŠKOVÁ.
Edition Czech J. Food Sci. Praha, 2009, 1212-1800.
Other information
Original language English
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 21101 Food and beverages
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Impact factor Impact factor: 0.602
Organization unit Faculty of Medicine
UT WoS 000269005600112
Keywords (in Czech) biofilm; Enterococcus faecalis; Enterococcus faecium; mléčné výrobky, bakrerie
Keywords in English biofilm; Enterococcus faecalis; Enterococcus faecium; dairy products; bacteria
Tags bacteria, biofilm, dairy products, Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Ing. Sylva Koudelková, Ph.D., učo 104141. Changed: 11/4/2012 19:40.
Abstract
The aim of this study was to monitor the capability of Enterococcus faecalis and Enterococcus faecium to form biofilms. Enterococci isolates originated from individual milk, bulk milk samples and environmental swabs obtained at farm level, dairy plant level including semi and final dairy products. Biofilm formation potential was determined by growing the tested strains in glass tubes containing BHI medium. The capability of forming biofilms was detected in 28% of Enterococcus spp. Strains. Higher number of biofilm forming strains of the Enterococcus faecium (33%) than Enterococcus faecalis (28%) has been registered. Isolates obtained at farm level were forming biofilms more often than isolates from plant level and in final products (cheese and curd cheese).
Abstract (in Czech)
Cílem této studie bylo sledovat schopnost Enterococcus faecalis a Enterococcus faecium tvořit biofilms. Izoláty enterokoků pocházely z individuálních vzorků mléka, bazénových vzorků mléka a stěrů z prostředí zemědělských podniků, mlékárny, polotovarů a konečných mléčných výrobků. Schopnost tvorby biofilmu byla určena růstem testovaných kmenů ve skleněných zkumavkách obsahujících BHI médiu. Schopnost vytvářet biofilm byla zjištěn u 28 % kmenů Enterococcus spp. Byl zaznamenán vyšší počet biofilm tvořících kmenů Enterococcus faecium (33 %) než Enterococcus faecalis (28 %). Izoláty získané z prostředí farem tvořily biofilm častěji než izoláty pocházející z mlékárny a finálních výrobků (sýrů a tvarohu).
Links
MSM6215712402, plan (intention)Name: Veterinární aspekty bezpečnosti a kvality potravin
QF4048, research and development projectName: Biofilmy na technologických zařízeních jako zdroj kontaminace surovin a potravin živočišného původu zdravotně významnými mikroorganismy
PrintDisplayed: 11/9/2024 18:21