POUR, Luděk, Zdeněk ADAM a Roman HÁJEK. Ibandronat - přehledný článek. Online. Klinická onkologie. Brno,: Medica Healthworld a.s., 2005, roč. 18, č. 6, s. 210-215. ISSN 0862-495X. [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Ibandronat - přehledný článek
Název anglicky Ibandronat - review
Autoři POUR, Luděk (203 Česká republika), Zdeněk ADAM (203 Česká republika) a Roman HÁJEK (203 Česká republika, garant)
Vydání Klinická onkologie, Brno, Medica Healthworld a.s. 2005, 0862-495X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/05:00035968
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky bisfosfonáty; ibandronat
Klíčová slova anglicky bisphosphonates; ibandronat
Štítky bisphosphonates, ibandronat
Změnil Změnila: Mgr. Anna Potáčová, Ph.D., učo 44190. Změněno: 24. 6. 2009 12:55.
Anotace
Léčba bisfosfonáty je standardem v podpůrné léčbě osteoporózy, do kostí metastazujících karcinomů, Pagetovy choroby a mnohočetného myelomu. I přes poměrně krátkou historii léčby je na trhu množství preparátů z této lékové skupiny. Jedním z novějších preparátů je i ibandronat. Preparát je pro přítomnost dusíku v postranním řetězci jeho molekuly řazen do skupiny aminobisfosfonátů, některými autory je řazen do skupiny bisfosfonátů třetí generace, autoři tohoto referátu se dělení na jednotlivé generace nedrží. Je dostupný v intravenózní i perorální lékové formě. Byla prokázána stejná účinnost obou lékových forem. Nežádoucí účinky léku jsou charakteristické pro skupinu aminobisfosfosfonátů. Perorální varianta má podle dostupných dat zatím nejmenší procento nežádoucích účinků ze všech vyráběných bisfosfonátů. Nebyl prokázán toxický efekt na ledvinný parenchym a zhoršení renálních funkcí. Ibandronat je účinný při léčbě hyperkalcémie, maligní osteolýzy, osteoporózy a má i analgetický efekt při metastatickém kostním postižení. Následující přehledný článek přináší detailní popis tohoto bisfosfonátu.
Anotace anglicky
Treatment with bisphosphonates is a standard supportive care in osteoporosis, Paget disease, metastatic bone disease and in multiple myeloma. One of the newest members of this group is ibandronate. The molecule of ibandronate contains nitrogen, therefore, some authors classify it as aminobisphosponate. Both peroral and intravenous forms are available. The same efficacy was confirmed in both drug forms. Adverse reactions of ibandronat are the ones charecteristic for aminonobisphosphonates. The peroral form reportedly has the lowest rate of adverse reactions from all commercialy available peroral bisphosphonates. No toxic effect on renal parenchyma and no renal function alteration were registered. Ibandronate is effective in treatment of hypercalceamia, malignant osteolysis, and osteoporosis; it also reduces pain in metastatic bone disease.
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 20:50