HUSTÝ, Jakub, Jaroslav BOUDNÝ, Jaroslav SEDMÍK a Vlastimil VÁLEK. Endovaskulární terapie chronické mezenteriální ischémie. Česká radiologie. Praha: Galén, roč. 62, č. 2, s. 185-188. ISSN 1210-7883. 2008.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Endovaskulární terapie chronické mezenteriální ischémie
Název česky Endovaskulární terapie chronické mezenteriální ischémie
Název anglicky Endovascular therapy of chronic mesenteric ischemia
Autoři HUSTÝ, Jakub (203 Česká republika, garant), Jaroslav BOUDNÝ (203 Česká republika), Jaroslav SEDMÍK (203 Česká republika) a Vlastimil VÁLEK (203 Česká republika).
Vydání Česká radiologie, Praha, Galén, 2008, 1210-7883.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30000 3. Medical and Health Sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/08:00036005
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky chronická ischémie mezenteriální tepny perkutánní transluminální angioplastika stenóza
Klíčová slova anglicky chronic ischemia mesenteric arteries percutaneous transluminal angioplasty stenosis
Změnil Změnila: Ing. Blanka Přikrylová, učo 71313. Změněno: 12. 4. 2010 21:09.
Anotace
Chronická mezenteriální ischémie je relativně vzácné nicméně v rozvinutém stadiu závažné onemocnění. Klinicky se typicky projevuje takzvanou ?abdominální angínou - tj. bolestmi břicha v návaznosti na příjem potravy váhovým úbytkem malabsorpcí a dyspeptickými potížemi obecně. Je způsobena stenózou či uzávěry tepen zásobujících střevo nejčastěji na podkladě aterosklerózy V článku je popsán případ diagnostiky a úspěšné endovaskulární terapie pokročilého onemocnění 62leté pacientky se stenózou v odstupu jediné zbývající nepárové viscerální tepny. Po implantaci stentu došlo v krátké době k ústupu symptomů a celkově výraznému zlepšení stavu pacientky. Vzhledem k obecným výhodám mininvazivního přístupu a dobré úspěšnosti metody je nyní endovaskulární terapie v léčbě chronické mezenteriální ischémie stále více upřednostňována před chirurgickým řešením.
Anotace anglicky
Chronic mesenteric ischemia is quite a rare gastrointestinal disorder but once clinical symptoms develops the prognosis worsens significantly without therapy. Typical symptoms are characterized by postprandial pain weight loss malabsorption and dyspeptic signs. It is commonly caused by atherosclerotic stenosis or occlusion of mesenteric arteries. This report describes a case of diagnosis and succesful endovascular therapy in a 62 year old women with only one residual and stenotic mesenteric artery. The relief of symptoms and general clinical improvement was gained in a short time after stent implantation. Endovascular treatment is a safe and effective technique for treatment in patients with chronic mesenteric ischemia and due to the minimally invasive approach it becomes the preferred method of therapy nowdays.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 00:09