DVOŘÁK, Zdeněk, Jiří VESELÝ, Eva KONVIČKOVÁ, Tomáš VÝŠKA, Tomáš MRÁZEK, Lucie KUČEROVÁ a Ivana HALAČKOVÁ. Standardy multidisciplinární péče o dítě s rozštěpem obličeje. Česko-slovenská pediatrie. Praha: Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2009, roč. 64, č. 5, s. 236-241, 5 s. ISSN 0069-2328.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Standardy multidisciplinární péče o dítě s rozštěpem obličeje
Název anglicky Standards of the Multidisciplinary Treatment of a Child with Orofacial Cleft
Autoři DVOŘÁK, Zdeněk, Jiří VESELÝ, Eva KONVIČKOVÁ, Tomáš VÝŠKA, Tomáš MRÁZEK, Lucie KUČEROVÁ a Ivana HALAČKOVÁ.
Vydání Česko-slovenská pediatrie, Praha, Česká lékařská společnost J. E. Purkyně, 2009, 0069-2328.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky Rozštěp obličeje; rozštěp rtu a patra; multidisciplinární péče; Eurocleft; ACPA
Klíčová slova anglicky Orofacial cleft; cleft lip and palate; multidisciplinary treatment; Eurocleft Project; ACPA
Štítky ACPA, cleft lip and palate, Eurocleft Project, multidisciplinary treatment, Orofacial cleft
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. MUDr. Zdeněk Dvořák, Ph.D., učo 16688. Změněno: 12. 4. 2010 14:30.
Anotace
Rozštěpové vady obličeje jsou nejčastější vrozenou vadou hlavy a krku. V rámci žebříčku nejčastějších vrozených vývojových vad se pohybují na 2. až 4. místě. Péče o děti s rozštěpem obličeje je celosvětově soustředěna do rozštěpových center, kde se na jejich léčbě podílí řada odborníků. Do multidisciplinárního týmu patří plastický a maxilofaciální chirurg, ortodont, protetik, stomatolog, klinický pediatr, foniatr, logoped, ORL lékař, genetik a psycholog. Základní požadavky na multidisciplinární péči jsou definovány ve 2 základních dokumentech, a to ve Standardech péče o pacienty s rozštěpem rtu a patra v Evropě, které vzešly z rozsáhlé Evropské intercentrické studie EUROCLEFT Project a dále ve směrnicích American Cleft Palate-Craniofacial Association (ACPA). Integrací obou směrnic lze stanovit základní pravidla péče o dítě s rozštěpem obličeje.
Anotace anglicky
The orofacial clefts are the most frequent congenital head and neck malformations. In a chart of the most frequent developmental defects they are placed on 2. to 4. place. Worldwide the treatment of children with cleft lip and palate is concentrated in cleft centres and is carried out by a range of specialists. Multidisciplinary team of specialties involved with the treatment of clefts include plastic and maxillofacial surgery, orthodontics, prosthetics, pediatric dentistry, paediatrics, speech language pathology, otolaryngology, genetics and psychology. Basic requirements of the mutidisciplinary care are defined in two documents, namely in Standards of Care for Cleft Lip and Palate in Europe that arose from The EUROCLEFT Project Europeanwide intercentric study and further from the instructions of the American Cleft Palate Craniofacial Association (ACPA). By integration of both documents it is possible to determine the health care principles of children with orofacial clefts.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 15:47