Detailed Information on Publication Record
2009
Changes of binding specificity and thermodynamical parameters of lectin from Chromobacterium violaceum - carbohydrate binding site mutagenesis in the position 97
DEJMKOVÁ, Eva, Marie POKORNÁ, Jan ALÁN and Michaela WIMMEROVÁBasic information
Original name
Changes of binding specificity and thermodynamical parameters of lectin from Chromobacterium violaceum - carbohydrate binding site mutagenesis in the position 97
Name in Czech
Změny vazebných vlastností a termodynamických vlastností lektinu z organismu Chromobacteium violaceum - mutagenese v pozici 97
Authors
Edition
Brno, XIII. Setkání biochemiků a molekulárních biologů, p. 25-25, 1 pp. 2009
Publisher
Masarykova univerzita
Other information
Language
English
Type of outcome
Stať ve sborníku
Field of Study
10600 1.6 Biological sciences
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organization unit
Faculty of Science
ISBN
978-80-210-4830-0
Keywords (in Czech)
lektiny; Chromobacterium violaceum; změny vazebných vlastností
Keywords in English
Lectins; Chromobacterium violaceum; changes of binding properties
Změněno: 29/4/2011 13:02, prof. RNDr. Michaela Wimmerová, Ph.D.
V originále
CV-IIL is lectin from human opprotunistic pathogen Chromobacterium violaceum. The aim of this work is a construction of mutant lectins by changing amino acid threonine in the position 97 of carbohydrate binding site. The crystal structure of the CV-IIL lectin shows, that amino acid threonin in position 97 is bound to monosaccharide through one watter molecule. Substitution of this amino acid should lead to changes of sugar binding properties, that could be determinate by the method surface plasmon resonance and isothermal titration microcalorimetry.
In Czech
CV-IIL je lectin z pathogenního organismu Chromobacterium violaceum. Cílem práce je připravit mutantní lektiny se záměnou aminokyseliny treoninu v pozici 97 ve vazebném místě pro sacahrid. Aminokyselina threonin v pozici 97 se váže k monosacharidu přes molekulu vody. Záměna této aminokyseliny může vést ke změnám vazebných vlastností, které mohou být určeny pomocí strukturně funkčních metod - SPR, ITC.
Links
MSM0021622413, plan (intention) |
|