NAVRÁTIL, Jiří. Nástin teoretické typologie antisystémových aktérů. Politologický časopis. Brno: Mezinárodní politologický ústav, roč. 16, č. 2, s. 148-167. ISSN 1211-3247. 2009.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Nástin teoretické typologie antisystémových aktérů
Název česky Nástin teoretické typologie antisystémových aktérů
Název anglicky Outline of a theoretical typology of antisystemic actors
Autoři NAVRÁTIL, Jiří (203 Česká republika, garant).
Vydání Politologický časopis, Brno, Mezinárodní politologický ústav, 2009, 1211-3247.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50601 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/09:00036303
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky sociální hnutí; kolektivní jednání; teorie systémů; metodologie
Klíčová slova anglicky contentious politics; collective action; systems theory; methodology
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. et Mgr. Jiří Navrátil, Ph.D., učo 52823. Změněno: 23. 7. 2009 11:26.
Anotace
Cíl tohoto článku je dvojí. Zaprvé, kriticky nahlíží na využívání konceptu antisystémovosti v současné politologii kvůli jeho přílišné uzavřenosti. Nedostatky tohoto konceptu demonstruje pomocí popisu, analýzy a srovnání dvou klíčových teoretických tradic - Sartoriho klasifikace stranických systémů a ("wallersteiniánského") výzkumu mezinárodní politické ekonomie a jejích vyzyvatelů. Zadruhé, text se pokouší teoreticky a formálně rozvinout, integrovat a dále rozpracovat koncept antisystémovosti, aby vyjasnil způsoby a možnosti jeho aplikace na socio-politickou realitu. Tato část se skládá z analýzy tří hlavních dimenzí antisystémového kolektivního jednání - tj. jeho objektu, jeho nositele a jejich vzájemných vztahů. Konkrétně se zabývá jeho cíli a formami, a jeho penetrací sférami politiky a ekonomiky. V závěru je odvozena obecná trojdimenzionální typologie antisystémových aktérů a nabídnuta jako metodologický nástroj pro empiricky orientovaný výzkum politického protestu.
Anotace anglicky
The aim of this article is dual. First, it criticizes contemporary usage of "antisystemicity" as too self-contained analytical concept. In order to demonstrate this, two key theoretical traditions of the term - classification of party systems of G. Sartori and worldsystemic ("wallersteinian") research of international political economy and its challengers - are described, analyzed and mutually compared. Second, the article strives to theoretically and formally unfold, integrate and further develop the concept of antisystemic contention. This inquiry consists of analyses of three key factors of antisystemic collective action - i.e. its object, subject and relations inbetween. More specifically, the focus is on its goals and forms of action, but also on its penetration by politics and economy. In conclusion, a general three dimensional typology of antisystemic collective action is drawn from preceding analyses and offered as a methodological tool for empirical research of political contention.
Návaznosti
MSM0021622407, záměrNázev: Politické strany a reprezentace zájmů v soudobých evropských demokraciích
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Politické strany a reprezentace zájmů v soudobých evropských demokraciích
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 14:20