NEUSAR, Věra a Aleš NEUSAR. Rozhovor s dítětem jako svědkem: zaměřeno na sexuálně zneužívané dítě od 3 - 12 let. In Psychologie v bezpečnostních sborech. Praha: Oddělení psychologie OPE MVČR & Nakladatelství Themis. s. 57-72, 15 s. Psychologie v bezpečnostních sborech. ISBN 978-80-7312060-3. 2009.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Rozhovor s dítětem jako svědkem: zaměřeno na sexuálně zneužívané dítě od 3 - 12 let
Název česky Rozhovor s dítětem jako svědkem: zaměřeno na sexuálně zneužívané dítě od 3 - 12 let
Název anglicky Interviewing children as witnesses: focused on sexually abused children aged 3 - 12 years of age
Autoři NEUSAR, Věra (203 Česká republika) a Aleš NEUSAR (203 Česká republika, garant).
Vydání Praha, Psychologie v bezpečnostních sborech, od s. 57-72, 15 s. Psychologie v bezpečnostních sborech, 2009.
Nakladatel Oddělení psychologie OPE MVČR & Nakladatelství Themis
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/09:00036568
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 978-80-7312060-3
Klíčová slova česky interview; child; witness; sexual abuse
Klíčová slova anglicky rozhovor; dítě; svědek; sexuální zneužití
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Aleš Neusar, učo 195480. Změněno: 10. 9. 2009 09:47.
Anotace
Rozhovor s dětmi jako svědky je výrazně ovlivněn znalostí vývojových charakteristik dětí, dětskou motivací i komunikačními dovednostmi tazatele. Děti mají tendenci vynechávat informace o sexu a některé popírají, že byly součástí sexuálního aktu, i když existují důkazy, že zneužívání proběhlo. Jestliže ale o sexuálním zneužití vypovídají, obvykle bývají přesné a někdy dokonce znají více detailů, než dospělí. Vývojové charakteristiky, kterým se tento článek věnuje, jsou vývoj jazyka a porozumění, dětská paměť, sugestibilita, porozumění pravdě a lži a falešná obvinění. Článek nabízí několik doporučení pro tazatele, jak vést vývojově přiměřené interview a zvýšit přesnost dětských výpovědí.
Anotace anglicky
Interviewing children as witnesses is heavily influenced by the knowledge of developmental characteristics of children, childrens motivation, and by the interviewers communication skills. Children tend to omit sexual information, and some children deny being part of sexual acts, even when there is evidence that abuse did in fact occur. However, when children do tell about sexual abuse, they tend to be accurate and may sometimes know even more details than adults. The developmental features discussed in this paper are language development and comprehension, childrens memory, suggestibility, understanding differences between truth and lies and false allegation. This paper offers some recommendations for interviewers how to make the interview developmentally adequate and how to improve the accuracy of childrens reports.
Návaznosti
MSM0021622406, záměrNázev: Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Psychologické a sociální charakteristiky dětí, mládeže a rodiny, vývoj osobnosti v době proměn moderní společnosti
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 04:57