HAVELKOVÁ, Marie, Petr KACHLÍK, Kamila SYNKOVÁ a Martina POKORNÁ. Allergic and Asthmatic Children in 21st Century School. In ŘEHULKA, E. et al. (Ed.). School and Health 21: General Issues in Health Education. 1. vyd. Brno: MSD, s.r.o., 2008, s. 297-303. ISBN 978-80-210-4929-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Allergic and Asthmatic Children in 21st Century School
Název česky Alergici a astmatici ve škole 21. století
Autoři HAVELKOVÁ, Marie, Petr KACHLÍK, Kamila SYNKOVÁ a Martina POKORNÁ.
Vydání 1. vyd. Brno, ŘEHULKA, E. et al. (Ed.). School and Health 21: General Issues in Health Education. od s. 297-303, 7 s. 2008.
Nakladatel MSD, s.r.o.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 30209 Paediatrics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-210-4929-1
Klíčová slova česky učitelé; prostředí základní školy; alergické dítě; astmatické dítě; zdravotní potíže
Klíčová slova anglicky teachers; primary school environment; allergic children; asthmatic children; health problems
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Dana Nesnídalová, učo 831. Změněno: 29. 9. 2009 12:08.
Anotace
The paper presents results obtained through research conducted in the environment of selected primary schools. The research focused on whether, and to what an extent, teachers are aware of the fact that they may have allergic or asthmatic children in their classrooms, and what types of allergies are involved. It was further examined what the teachers knew of such immunity disorders, and whether they would be able to give fi rst aid to a pupil in case of a fit. Moreover, it was established that in most cases, the school environment is adapted so as not to cause health issues in students unnecessarily. The research shows that teacher awareness needs to be improved. The teachers themselves would apparently like to know more about these issues.
Anotace česky
Práce prezentuje výsledky získané výzkumnou sondáží do prostředí vybraných základních škol. Bylo zjišťováno, zda a do jaké míry jsou učitelé informováni o tom, že mají ve třídách alergické či astmatické dítě a o jaký typ alergie se u školáka jedná. Dále bylo zkoumáno, jaké jsou znalosti učitelů o těchto stavech poruchy imunity a zda by dokázali svému žákovi poskytnout první pomoc v případě, že by dostal záchvat. Navíc bylo zjištěno, že prostředí školy není ve většině případů uzpůsobeno tak, aby u žáků zbytečně nevyvolávalo zdravotní potíže. Z výzkumu vyplývá, že je nezbytné zlepšit informovanost učitelů. Ukázalo se, že sami učitelé by si přáli o této problematice vědět více.
Návaznosti
MSM0021622421, záměrNázev: Škola a zdraví pro 21. století
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Škola a zdraví pro 21. století
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 12:59