KUNC, Josef a Petr TONEV. Development zones in city agglomerations: model cities of Plzeň, Ostrava and Brno. In 7TH CZECH-SLOVAK-POLISH GEOGRAPHIC SEMINAR. 2009.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Development zones in city agglomerations: model cities of Plzeň, Ostrava and Brno
Název česky Rozvojové zóny v prostoru městských aglomerací: příklad Plzně, Ostravy a Brna
Autoři KUNC, Josef (203 Česká republika, garant) a Petr TONEV (203 Česká republika).
Vydání 7TH CZECH-SLOVAK-POLISH GEOGRAPHIC SEMINAR, 2009.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/09:00028596
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova česky rozvojové zóny; vybrané městské aglomerace; konkurenční pozice
Klíčová slova anglicky development zones; selected city agglomerations; competitive position
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: doc. RNDr. Josef Kunc, Ph.D., učo 18338. Změněno: 1. 1. 2010 16:29.
Anotace
If we mention the term of development zones, a vast majority of people will imagine industrial zones which are mostly built on greenfield sites with prevalent manufacturing industry, warehouses and logistics. Various types of technological or science-technical parks occupied by companies from high-tech branches of the light industry with the innovation potential and focused on science and research, administration, etc. are also ranked among development zones; a revitalized brownfield can also be a development zone. Due to their qualities (labour force, erudition, infrastructure, market, etc.) the city agglomerations are environments in which conditions for activities realized in development zones are created. The aim of the article is to show on the example of three city agglomerations (Brno, Ostrava and Plzeň) and on the basis of own research and hard statistical data certain characteristics of development zones related mainly to their competitive positions (social-economic, or regional-spatial).
Anotace česky
Rozvojovou zónu si většina lidí představí jako průmyslovou zónu vybudovanou na zelené louce s převažujícím zpracovatelským průmyslem, sklady a logistikou. Mezi rozvojové zóny se však řadí také různé typy technologických či vědecko-technologických parků obsazených společnsotmi s high-tech výrobním programem, výzkumem a vývojem, administrativou, resp. inovačním potenciálem. Takovouto rozvojovou zónou mohou být i revitalizovaná brownfields. Cílem příspěvku je poukázat na určité regionálně-ekonomické charakteristiky konkurenční péozice rozvojových zón, a to na příkladu tří městských aglomerací (Brno, Ostrava a Plzeň). Pro komparaci a hodnocení jsou použity jednak údaje z vlastního výzkumu, ale i dostupná statistická data.
Návaznosti
IAA301670901, projekt VaVNázev: Časoprostorová organizace denních urbánních systémů: analýza a hodnocení vybraných procesů
Investor: Akademie věd ČR, Časoprostorová organizace denních urbánních systémů: analýza a hodnocení vybraných procesů
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 09:55