KUNTOVÁ, Lucie, Jana KAHÁNKOVÁ, Petr PETRÁŠ, Ivana MACHOVÁ, Roman PANTŮČEK, Jiří DOŠKAŘ a Vladislava RŮŽIČKOVÁ. Úloha plazmidů v rezistenci a virulenci PVL pozitivních kmenů Staphylococcus aureus. In Kongres klinické mikrobiologie a infekčních nemocí (2. ročník), XVII. Moravsko-slovenské mikrobiologické dny. Vydání I. Praha: Trios, spol. s r.o., 2009, s. 129. ISBN 978-80-904440-2-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Úloha plazmidů v rezistenci a virulenci PVL pozitivních kmenů Staphylococcus aureus
Název anglicky Role of plasmids in virulence and drug resistance in Panton-Valentine leukocidin positive Staphylococcus aureus strains
Autoři KUNTOVÁ, Lucie (203 Česká republika), Jana KAHÁNKOVÁ (203 Česká republika), Petr PETRÁŠ (203 Česká republika), Ivana MACHOVÁ (203 Česká republika), Roman PANTŮČEK (203 Česká republika), Jiří DOŠKAŘ (203 Česká republika, garant) a Vladislava RŮŽIČKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Vydání I. Praha, Kongres klinické mikrobiologie a infekčních nemocí (2. ročník), XVII. Moravsko-slovenské mikrobiologické dny, s. 129-129, 2009.
Nakladatel Trios, spol. s r.o.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Genetika a molekulární biologie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Conference pages
Kód RIV RIV/00216224:14310/09:00029579
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-904440-2-7
Klíčová slova anglicky Staphylococcus aureus; Panton-Valentine leukocidin; plasmids; antibiotic resistance
Změnil Změnil: prof. RNDr. Roman Pantůček, Ph.D., učo 842. Změněno: 9. 4. 2010 12:47.
Anotace
Staphylococcus aureus je závažný lidský patogen, způsobující řadu onemocnění od zánětlivých procesů kůže a měkkých tkání, přes toxikózy způsobující otravy z jídla až po život ohrožující bakterémie. Vedle nozokomiálních kmenů dochází v poslední době k prudkému nárůstu záchytu komunitních kmenů. Jedním z typických znaků komunitních kmenů způsobujících závažná onemocnění je produkce Pantonova-Valentinova leukocidinu (PVL), který je považován za silný stimulant zánětu a nekrózy tkání, jehož nejzávažnějším důsledkem je nekrotizující pneumonie. Léčbu komplikuje multirezistence kmenů k antibiotikům. Geny zodpovědné za rezistenci k antimikrobiálním látkám jsou zpravidla neseny na mobilních genetických elementech (MGE), zejména plazmidech, chromozomových kazetách a transpozonech, které jsou zároveň zodpovědné za přenos těchto genů mezi stafylokokovými kmeny. MGE tak umožňují svým hostitelským kmenům dynamicky se přizpůsobovat prostředí. Hlavním cílem práce bylo objasnit, jakou úlohu mají plazmidy v rezistenci a virulenci PVL-pozitivních kmenů S. aureus.
Anotace anglicky
The aim of this work was the study of role of plasmids in resistance and virulence of PVL positive community acquired Staphylococcus aureus strains.
Návaznosti
GA310/09/0459, projekt VaVNázev: Úloha bakteriofágů v horizontálním přenosu genů virulence a rezistence u Staphylococcus aureus
Investor: Grantová agentura ČR, Úloha bakteriofágů v horizontálním přenosu genů virulence a rezistence u Staphylococcus aureus
MSM0021622415, záměrNázev: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 11:43