STRMISKA, Maxmilián, Roman CHYTILEK, Jakub ŠEDO a Otto EIBL. Volební komplexy zemí V4. Studie k pojetí víceúrovňového volebního prostoru. 1. vyd. Brno: Centrum pro strudium demokracie a kultury. 222 s. Srovnávací politologie. ISBN 978-80-7325-201-4. 2009.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Volební komplexy zemí V4. Studie k pojetí víceúrovňového volebního prostoru
Název česky Volební komplexy zemí V4. Studie k pojetí víceúrovňového volebního prostoru
Název anglicky Electoral Complexes of the V4 Countries. A Study on the Conceptualization of Multi-Level Electoral Space
Autoři STRMISKA, Maxmilián (203 Česká republika, garant), Roman CHYTILEK (203 Česká republika, domácí), Jakub ŠEDO (203 Česká republika, domácí) a Otto EIBL (203 Česká republika, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, 222 s. Srovnávací politologie, 2009.
Nakladatel Centrum pro strudium demokracie a kultury
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50601 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14230/09:00037325
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 978-80-7325-201-4
Klíčová slova česky "volby" "víceúrovňovost" "V4" "politické strany"
Klíčová slova anglicky "elections" "political parties" "multi-level" "V4 countries"
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. PhDr. Roman Chytilek, Ph.D., učo 9734. Změněno: 12. 3. 2013 15:35.
Anotace
kniha představuje originální příspěvek české provenience ke studiu víceúrovňového volebního chování a stranickovolební soutěže v České republice, Polsku, Maďarsku a na Slovensku, a to k takovému druhu studia, jež respektuje prostorovou členitost politických systémů a snaží se brát patřičně v úvahu jak horizontální (vnitroúrovňové), tak vertikální (meziúrovňové) vazby a rysy volebních a stranických fenoménů a procesů. Na rozdíl od tradičního rigidního úhlu pohledu, v jehož rámci nebylo možné představit si víceúrovňové systémy jinak než jako přísně hierarchická, stupňovitá uspořádání, vycházejí autoři z otevřeného pojetí komplexů volebních úrovní, umožňujícího nový pohled na vazby a interakce volebních i stranických procesů a jevů. Klíčovými znaky publikace jsou snaha o inovaci pojmového aparátu a důraz kladený na nepředpojatost a otevřenost uplatňované badatelské perspektivy. Knihu lze chápat jako základní příspěvek k rozsáhlému a dynamicky se rozvíjejícímu tématu.
Anotace anglicky
The book elaborates on multi-level phenomenna in the study of electoral behavior and electoral competition in the V4 countries (Czech Rep., Hungary, Poland and Slovakia). It deals with vertical and horizontal properties of the electoral complexes under scrutiny. Main aim is to introduce a new perspective about possible modes of interactions within and across levels of politics, less hierarchical in nature.
Návaznosti
MSM0021622407, záměrNázev: Politické strany a reprezentace zájmů v soudobých evropských demokraciích
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Politické strany a reprezentace zájmů v soudobých evropských demokraciích
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 03:41