RUDA, Aleš, Darina FOLTÝNOVÁ a Kateřina MRÁZKOVÁ. Interaktivní tabule jako nástroj pro osvojení kartografických dovedností žáků. 2009.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Interaktivní tabule jako nástroj pro osvojení kartografických dovedností žáků
Název česky Interaktivní tabule jako nástroj pro osvojení kartografických dovedností žáků
Název anglicky Interactive board as a tool for pupils cartographic skills development
Autoři RUDA, Aleš, Darina FOLTÝNOVÁ a Kateřina MRÁZKOVÁ.
Vydání 2009.
Další údaje
Typ výsledku Stať ve sborníku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky kartografické dovednosti; interaktivní tabule
Klíčová slova anglicky cartographic skills; interactive board
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. RNDr. Aleš Ruda, Ph.D., učo 111102. Změněno: 18. 12. 2009 09:49.
Anotace
Příspvek představuje jeden ze způsobů osvojování katrografických dovedností a znalostí (čtení mapy, analýza, interpretace, použití mapy a tvorba mapy), které by si měli osvojit žáci základních škol. S využitím potenciálu geografických informačních systémů a interkativní tabule, jako moderních pomůcek současného školství, se otevírá nová cesta,jak aktivně pracovat s geografickým materiálem. Učitelům se tak nabízí možnost učit v souladu s didaktickými principy a současně využívat moderní technologie zmíněné výše a rozvíjet u žáků požadované kartografické dovedenosti, s důrazem na porozumění, analýzu, hodnocení a praktické využití. Příspěvek vznikl v rámci výzkumného projektu MUNI /41/098/2009, Zhodnocení rozvoje vybraných kartografických dovedností s využitím geoinformačních technologií ve výuce zeměpisu na základní škole, financovaného v r. 2009 Pedagogickou fakultou MU.
Anotace anglicky
The paper presents one way of map skills and knowledge acquirement (map reading, analysis interpretation, making and application of map) that should be achieved by pupils of basic school. Using Geographic Information Systems potential and an interactive table as a teaching equipment of current education is one way of teaching in geography. It enables an active work with cartographic material. Geography teacher has the possibility to keep the didactic principles along with using modern information technologies mentioned above and to train pupils for geographical knowl-edge and skills with emphasis on their understanding, analysis, evaluation and practical application. The paper was elaborated within research project MUNI/41/098/2009, Evaluation of Selected Map Skills Development Within the Use of Geo-information Technologies in Geography Teaching at Basic School that is financially supported in 2009 by the Faculty of Education MU.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 15:21