STACHOŇ, Zdeněk, Petr KUBÍČEK, Milan KONEČNÝ, Edvard GERYK a Jiří PAVELKA. Návrh portálu pro vizualizaci dat zdravotního stavu obyvatelstva. In Geomatika v projektech 2009. Plzeň: Západočeská univerzita v Plzni. s. 45-47, 50 s. ISBN 978-80-7399-842-4. 2009.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Návrh portálu pro vizualizaci dat zdravotního stavu obyvatelstva
Název česky Návrh portálu pro vizualizaci dat zdravotního stavu obyvatelstva
Název anglicky Medical data visualization web portal
Autoři STACHOŇ, Zdeněk (203 Česká republika, domácí), Petr KUBÍČEK (203 Česká republika, garant, domácí), Milan KONEČNÝ (203 Česká republika, domácí), Edvard GERYK (203 Česká republika) a Jiří PAVELKA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Plzeň, Geomatika v projektech 2009, od s. 45-47, 50 s. 2009.
Nakladatel Západočeská univerzita v Plzni
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14310/09:00037644
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-7399-842-4
Klíčová slova anglicky web portal medical data
Změnil Změnil: prof. RNDr. Milan Konečný, CSc., učo 1927. Změněno: 26. 3. 2013 10:14.
Anotace
Možnosti pro širší využití dat se zdravotnickou tematikou se nachází zejména v procesu vzdělávání veřejnosti, ale také ve výuce lékařských oborů. Na tyto příležitosti reaguje projekt Visualhealth, jehož těžiště leží právě v rozšíření využití dat se zdravotnickou tematikou pro veřejnou prezentaci, popularizaci a výuku předmětů na vysokých školách. Vlastní projekt je zaměřen mezioborově. Na jedné straně se projekt soustředí na kartografické a geoinformační obory, na straně druhé na obory lékařské. Kartografické obory jsou obohaceny zejména o specifika vizualizace zdravotnických dat. Obory lékařské pak o kartografické zpracování dat. V rámci řešení projektu byly identifikována dostupná zdravotní data z hlediska jejich využitelnosti. Dále byly hodnoceny způsoby jejich prezentace a jejich možný pozitivní dopad na zlepšení zdravotní situace. Hlavním způsobem prezentace a komunikace je webový portál. Portál je řešen ve spolupráci s epidemiology, informatiky, statistiky a specialisty na média a komunikaci z jiných pracovišť projektu na vizualizaci zdravotních dat. Portál bude obsahovat informace o jednotlivých diagnózách a zároveň poskytovat kartografické nástroje pro jejich prezentaci. Portál má být určen i pro širokou veřejnost bez odborných kartografických a statistických znalostí. Jeho nástroje tedy musí splňovat zásady jednoduchosti a intuitivnosti. Nástroje umožní i pokročilé formy zkoumání prezentovaných dat, včetně exploratorní analýzy. Výsledky projektu publikované na univerzálním webovém portálu nahradí dosavadní stav, kdy je zdravotnická tematika publikována neuceleně na několika místech a umožní komplexní pohled na tuto tematiku. Tento příspěvek vznikl za podpory grantu GA ČR č. 205/07/1278 Kartografická vizualizace a modelování současných trendů vývoje zdravotního stavu a zdravotní péče v ČR a grantu MŠMT č. 2E08028 Vizualizace zdravotních dat pro podporu interdisciplinárního vzdělávání a vztahů s veřejností.
Anotace anglicky
This article is focused on issues of medical data visualisation.
Návaznosti
2E08028, projekt VaVNázev: Vizualizace zdravotních dat pro podporu interdisciplinárního vzdělávání a vztahů s veřejností. (Akronym: VISUALHEALTH)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Vizualizace zdravotních dat pro podporu interdisciplinárního vzdělávání a vztahů s veřejností
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 05:28