FOLTÝNOVÁ, Darina a Kateřina MRÁZKOVÁ. Informační a komunikační technologie ve výuce zeměpisu na základní škole. In Geografické aspekty středoevropského prostoru 1. díl. Brno: Masarykova univerzita. s. 190 - 196. ISBN 978-80-210-4947-5. 2009.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Informační a komunikační technologie ve výuce zeměpisu na základní škole
Název česky Informační a komunikační technologie ve výuce zeměpisu na základní škole
Název anglicky Information and Communication Technologies in Geography Teaching at Basic School
Autoři FOLTÝNOVÁ, Darina (203 Česká republika, garant) a Kateřina MRÁZKOVÁ (203 Česká republika).
Vydání Brno, Geografické aspekty středoevropského prostoru 1. díl, od s. 190 - 196, 7 s. 2009.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/09:00037732
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-210-4947-5
Klíčová slova česky geografické informační systémy; globální poziční systém; informační a komunikační technologie; interaktivní tabule; výuka zeměpisu
Klíčová slova anglicky geographical information systems; geography teaching; global position system; information and communication technologies; interactive board
Změnil Změnila: Mgr. Kateřina Gorčíková, Ph.D., učo 129111. Změněno: 28. 12. 2009 14:31.
Anotace
Příspěvek představuje vybrané informační a komunikační technologie (geografické informační systémy, globální poziční systém a interaktivní tabuli), jejich postavení ve školství a především jejich využití ve výuce zeměpisu. Oblast informačních technologií se v současné době rychle rozvíjí a ve školství sehrává velmi důležitou roli. Zeměpis, jako předmět pracující s informacemi je také vhodným předmětem pro práci s počítačem a využívání informačních technologií. Ve školství dochází k vybavování učeben různými novými didaktickými prostředky, jako jsou počítače, interaktivní tabule, data-projektory, výukové programy a výukový software. S využitím potenciálu interaktivní tabule, geografických informačních systémů a přístroje GPS se učitelům naskýtá možnost využívat moderní informační technologie a didaktické pomůcky a zároveň předávat žákům geografické znalosti s důrazem na jejich využití v praxi. Příspěvek vznikl v rámci výzkumného projektu MUNI /41/098/2009, Zhodnocení rozvoje vybraných kartografických dovedností s využitím geoinformačních technologií ve výuce zeměpisu na základní škole, financovaného v r. 2009 Pedagogickou fakultou MU.
Anotace anglicky
The paper presents chosen information and communication technologies (geographical information systems, global position system and interactive board), their place in education and curriculum and especially their usage in geography teaching. Geography, as a school subject that works with information is supposed to be the suitable subject for working with computer and using information technologies. The schoolrooms are accommodated with new didactic tools like computers, interactive board, data-projector, teaching programmes and teaching software. Using a potential of interactive table, geographical information systems and GPS, geography teachers have the opportunity to use modern information technologies and didactic tools and develop pupils geographical skills and knowledge with emphasis on their application in practice. This paper was elaborated within the research project MUNI/41/098/2009, Evaluation of Selected Map Skills Development Within the Use of Geo-information Technologies in Geography Teaching at Basic School, that is financially supported in 2009 by the Faculty of Education, MU.
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 18:13