Informační systém MU
TOMEŠ, Zdeněk. Monopol a konkurence na železnici. Scientia et Societas. Praha: NC Publishing, roč. 2009, č. 04, s. 139-149, 10 s. ISSN 1801-7118. 2009.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Monopol a konkurence na železnici
Název česky Monopol a konkurence na železnici
Název anglicky Monopoly and competition in the railway sector
Autoři TOMEŠ, Zdeněk (203 Česká republika, garant).
Vydání Scientia et Societas, Praha, NC Publishing, 2009, 1801-7118.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14560/09:00029753
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova česky monopol; konkurence; železnice
Klíčová slova anglicky monopoly; comepetiton; railway
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Ing. Lenka Matějová, Ph.D., učo 175001. Změněno: 9. 3. 2010 15:36.
Anotace
Železnice prožily období rozkvětu v 19. století, kdy zásadně ovlivnily podobu dopravy a hospodářství vyspělých zemí. Ve 20. století došlo k poklesu jejich významu a kdysi dynamické železniční společnosti se proměnily na nepružné, monopolní a ztrátové podniky se silnými organizačními a finančními vazbami na stát. Cílem tohoto příspěvku je zhodnotit možnosti a meze rozdílných přístupů k zavádění konkurence na železnici.
Anotace anglicky
Railways expanded in the 19th century when they have been important determinant of economic growth and railways companies enjoyed dominant position on the transport market. This situation started to change in the first part of the 20th century. Railways started to lose its market position and formerly dynamic railway companies were transformed into monopolistic, inflexible and unprofitable undertakings with strong organizational and financial connections to the state. High losses and debts of railways companies have resulted in frequent reform attempts. The common feature of these reforms has been the effort to introduce competition in railways services providing. It is possible to distinguish two basic approaches to railways reform. The first approach is based on separation of infrastructure and services and open access enabling for other railways operators. The second approach is promoting deregulation, demonopolization and privatization of the entire industry but keeping integration of infrastructure and services. The aim of this article is to assess possibilities and limits of different reform options.
Návaznosti
GA402/08/1438, projekt VaVNázev: Konkurenceschopnost a konkurence v železniční dopravě - možnosti a limity hospodářské politiky
Investor: Grantová agentura ČR, Konkurenceschopnost a konkurence v železniční dopravě - možnosti a limity hospodářské politiky
Zobrazeno: 20. 4. 2024 04:18