Informační systém MU
PETŘIVALSKÁ, Karla, Karel BRABEC, Vít SYROVÁTKA a Ondřej HÁJEK. A kde se v téhle řece vlastně líbí máloštětinatým červům? -- Charakter a distribuce společenstev máloštětinatců ve velkém nížinném toku. In Sborník příspěvků 15. konference České limnologické společnosti a Slovenskej limnologickej spoločnosti. Třeboň: Česká limnologická společnost, 2009. ISBN 978-80-254-4698-0.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název A kde se v téhle řece vlastně líbí máloštětinatým červům? -- Charakter a distribuce společenstev máloštětinatců ve velkém nížinném toku.
Název anglicky Character and distribution of the communities of “Oligochaeta” within the large lowland river.
Autoři PETŘIVALSKÁ, Karla, Karel BRABEC, Vít SYROVÁTKA a Ondřej HÁJEK.
Vydání Třeboň, Sborník příspěvků 15. konference České limnologické společnosti a Slovenskej limnologickej spoločnosti, 2009.
Nakladatel Česká limnologická společnost
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
ISBN 978-80-254-4698-0
Klíčová slova česky máloštětinatci; opaskovci; mesohabitat
Klíčová slova anglicky Oligochaeta; Clitellata; mesohabitat
Štítky distributional patterns, Oligochaeta, river habitats
Změnil Změnila: Mgr. Karla Štiková, učo 42553. Změněno: 8. 1. 2010 20:25.
Anotace
Utváření koryta, členitost dna, prostorové uspořádání a charakter jednotlivých typů habitatů v tocích je podmíněn mnoha faktory okolního prostředí. Mezi nejvýznamnější patří zejména celkový ráz údolní nivy, srážkový a hydrologický režim v povodí. V této práci byla sledována distribuce společenstev makrozoobentosu ve velké nížinné řece s nestabilním štěrkovitým dnem a její proměnlivost za různých hydrologických podmínek. Výsledky jsou prezentovány na příkladu společenstva máloštětinatých červů (Clitellata: „Oligochaeta“). Jednotlivé mesohabitaty byly charakterizovány různým zastoupením substrátu, hydraulickými podmínkami i jejich polohou v příčném profilu (hlavní koryto, příbřežní tůně, izolované tůně, apod.). Srovnáním distribuce společenstev máloštětinatců ve dvou sezónách s různými hydrologickými podmínkami bylo možno názorně demonstrovat neustálý vývoj a proměnlivost celého říčního dna.
Návaznosti
MSM0021622416, záměrNázev: Diverzita biotických společenstev a populací: kauzální analýza variability v prostoru a čase
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Diverzita biotických společenstev: kauzální analýza variability v prostoru a čase
Zobrazeno: 30. 4. 2024 12:57