ZGAŽAROVÁ, Simona. Lokalizovaná sklerodermie léčená PUVA metodou – popis případu. In Dermatológia pre prax. Bratislava: Solen, s.r.o., 2009, s. 42. ISSN 1337-1746.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Lokalizovaná sklerodermie léčená PUVA metodou – popis případu
Název anglicky Localized scleroderma treated by PUVA – case report
Autoři ZGAŽAROVÁ, Simona.
Vydání Bratislava, Dermatológia pre prax, s. 42-42, 2009.
Nakladatel Solen, s.r.o.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 30216 Dermatology and venereal diseases
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
ISSN 1337-1746
Klíčová slova česky sklerodermie; morfea; PUVA
Klíčová slova anglicky scleroderma; morphea; PUVA
Změnil Změnila: Danuše Pavlíčková, učo 49204. Změněno: 15. 2. 2010 14:54.
Anotace
Lokalizovaná sklerodermie patří mezi zánětlivá onemocnění pojivové tkáně. Je charakterizovaná vznikem ohraničených ložisek tuhé kůže podmíněné zvýšenou tvorbou a následně sklerotizací vaziva. Onemocnění je omezeno na kůži a podkoží, výjimečně svalovou a vzácně i kostní tkáň. K postižení vnitřních orgánů nedochází nebo jen minimálně. Etiopatogeneze sklerodermie stále není zcela objasněna. Předpokládá se komplex interakcí mezi geny a faktory prostředí zevního (infekčními, toxickými, poraněním, zářením, vakcinací) i vnitřního (imunologickými, hormonálními, neurologickými). Z infekčních faktorů jsou nejčastěji zmiňovány borrelie jako kauzální agens lokalizované sklerodermie. Asociace morfey a různých forem borreliózy není vzácná. Ovšem způsob, jakým se borrelie podílí na vývoji sklerodermie, není znám. Je popsán případ 34-letého pacienta s diseminovanou lokalizovanou sklerodermií, která vznikla v terénu borreliové infekce. Regrese onemocnění byla navozena parenterální aplikací penicilinu a následně fotochemoterapií PUVA, která je nyní doporučována rutinně v léčebných plánech. Mechanismus účinku fotochemoterapie je jen částečně objasněný, lze předpokládat imunomodulační efekty, protizánětlivý účinek a snížení produkce kolagenu účinkem metody na fibroblasty.
Anotace anglicky
Localized scleroderma belongs to inflammatory diseases of the connective tissue. It is characterized by the appearance of circumscribed lesions on the skin caused by increased collagen formation and hardening of the tissue. This disease is only limited to the skin and subcutaneous tissues, rarely to the underlying structures such as muscle or bone tissues. Damage to internal organs is not occurred or minimally. The aetiology of scleroderma remains unsolved. It is supposed the complex of interactions between genetic and environmental (infection, toxins, injury, radiation, vaccination) or internal (immunological, hormonal, neurological) factors. Borrelia burgdorferi as causative agent of scleroderma circumscripta is discussed from infectious factors the most often. Association between morphea and various forms of borreliosis is no rare. Indeed, it has not been known yet how Borreliae participate in evolution of scleroderma. It is described the case report a 34-year-old patient with disseminated scleroderma which originated on the grounds of borreliosis. Regression of the disease was induced by parental application of penicillin and then PUVA photochemotherapy which are routinely recommended in the guidelines. The mechanism of PUVA effect is explained just partially. But immunomodulation, anti-inflammatory effect and decrease in the collagen production via effect to fibroblasts by this method are supposed.
VytisknoutZobrazeno: 28. 9. 2024 22:32