ZGAŽAROVÁ, Simona. Sekundární syfilis. Lékařské listy - příloha Zdravotnických novin. Praha: Sanoma Magazines Praha, 2009, roč. 2009, č. 11, s. 26-29. ISSN 0044-1996.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sekundární syfilis
Název anglicky Secondary syphilis
Autoři ZGAŽAROVÁ, Simona.
Vydání Lékařské listy - příloha Zdravotnických novin, Praha, Sanoma Magazines Praha, 2009, 0044-1996.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30216 Dermatology and venereal diseases
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky Syphilis; Treponema pallidum
Klíčová slova anglicky Syphilis; Treponema pallidum
Změnil Změnila: Danuše Pavlíčková, učo 49204. Změněno: 16. 2. 2010 09:36.
Anotace
Syphilis je infekční chronické systémové onemocnění vyvolané bakterií Treponema pallidum. Přenáší se převážně pohlavním stykem a patří mezi klasické pohlavní nemoci, na které se vztahují příslušná legislativní opatření. Výskyt této choroby v posledních letech opět roste, proto je nutné na ni pomyslet v diferenciální diagnostice řady onemocnění, a to i u pacientů na první pohled nepatřících do rizikové skupiny (např. vyšší věk), jak popisuje naše kazuistika.
Anotace anglicky
Syphilis is an infectious chronic systemic disease caused by bacterium Treponema pallidum. It is transmitted mainly through sexual intercourse and belongs to the classic venereal diseases to which the appropriate legislative regulations are related. The incidence of the disease has increased in recent years again. Therefore it is necessary to consider syphilis in the differential diagnosis of various diseases. Especially in patients not belonging to at-risk group at first sight (e.g. older adults) as we describe in the case report.
VytisknoutZobrazeno: 28. 9. 2024 22:37