TRNKOVÁ, Kateřina. Málotřídní školy a faktory ovlivňující jejich existenci a fungování. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2007, 205 s.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Málotřídní školy a faktory ovlivňující jejich existenci a fungování.
Název česky Málotřídní školy a faktory ovlivňující jejich existenci a fungování.
Název anglicky The Small Schools with composite Classes and factors influencing their existence and operation
Autoři TRNKOVÁ, Kateřina (203 Česká republika, garant).
Vydání 1. vyd. Brno, 205 s. 2007.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/07:00039011
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky málotřídní škola; faktory ovlivňující existenci a fungování málotřídní školy
Klíčová slova anglicky small school with composite classes; factors influencing their existence and operation
Štítky small schools with composite classes
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Kateřina Trnková, Ph.D., učo 8942. Změněno: 19. 2. 2010 21:58.
Anotace
Dizertační práce předkládá analýzu faktorů ovlivňujících existenci a fungování málotřídek a dále analýzu stávající české vzdělávací politiky vůči málotřídkám. Nejprve jsou teoreticky analyzovány čtyři skupiny faktorů, které ovlivňují existenci málotřídek. Jedná se o faktory 1) pedagogické, 2) demografické a geografické, 3) sociální a kulturní a 4) politické a ekonomické. V druhé, empirické části textu je analyzována vzdělávací politika České republiky vůči málotřídkám, a to na jejich třech úrovních. Je přitom vedena základními výzkumnými otázkami: Jaká je stávající česká vzdělávací politika vůči málotřídkám?, Jak se liší přístup vzdělávací politiky k málotřídkám na jejich jednotlivých úrovních (národní, regionální a lokální)? a Které z faktorů, vymezených výše, jsou ve vztahu k málotřídkám naší současnou vzdělávací politikou na jednotlivých úrovních zohledňovány? Pro analýzu vzdělávací politiky na jednotlivých úrovních byly použity různé metodologické postupy. Na úrovni národní vzdělávací politiky to byla analýza strategických dokumentů, legislativy a evaluačních dokumentů, na úrovni regionální to byla analýza strategických dokumentů a expertní rozhovor a na úrovni místní bylo realizováno dotazníkové šetření mezi zřizovateli málotřídek a jejich řediteli v Jihomoravském kraji
Anotace anglicky
The dissertation thesis presents an analysis of the existing Czech educational policy towards small schools with composite classes. Four groups of factors influencing the existence of such small schools are analysed first. The factors are 1) educational, 2) demographic and geographical, 3) social and cultural, and 4) political and economic. The second, empirical part of the text analyses the Czech Republic s educational policy towards small schools with composite classes at the three levels. The work follows these basic research questions: What is the existing Czech educational policy towards small schools with composite classes?, How different are the approaches of educational policy towards small schools with composite classes at each level (national, regional and local)?, and Which of the factors specified above are taken into account in relation to small schools with composite classes by the current educational policy at each level? Different methodological procedures have been used to analyse the educational policy at each level.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 01:09