SEDLÁČEK, Jaroslav, Eva HÝBLOVÁ a Michal JABLONKA. Dotace, daňová a účetní analýza. Periodica Academica. Brno: Vysoká škola Karla Engliše, a.s., IV/2009, č. 2, s. 132-137, 5 s. ISSN 1802-2626. 2009.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Dotace, daňová a účetní analýza
Název anglicky Government Grants, Tax and Accounting Analysis
Autoři SEDLÁČEK, Jaroslav (203 Česká republika, garant), Eva HÝBLOVÁ (203 Česká republika) a Michal JABLONKA (703 Slovensko).
Vydání Periodica Academica, Brno, Vysoká škola Karla Engliše, a.s. 2009, 1802-2626.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14560/09:00029924
Organizační jednotka Ekonomicko-správní fakulta
Klíčová slova anglicky tax analysis; accounting analysis; income taxes; VAT; government subsidies
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Eva Hýblová, Ph.D., učo 97817. Změněno: 23. 3. 2010 15:19.
Anotace
Dotace je významným příjmem podniku ze státního rozpočtu, případně rozpočtů obcí. Cílem příspěvku je analyzovat dotaci z hlediska jejího poskytovatele i příjemce. Dotace je zachycována na výdajové straně státního (veřejného) rozpočtu a současně vyvolává zpětné přítoky do tohoto rozpočtu v podobě daní. Tento zpětný tok do rozpočtu obsahuje jak složku přímých, tak i nepřímých daní. Pro podnikatele představuje dotace zdroj financování, který je zobrazen v účetnictví v podobě korekce hodnoty investic nebo také zvýšení výsledku hospodaření. Problémem se jeví zkreslení hodnoty dlouhodobého majetku v případě investiční dotace. K řešení problému je možno zvolit analogii zobrazování s leasingem při zahrnutí celkové pořizovací hodnoty do bilanční sumy. Výsledkem analýzy je návrh na objektivní zachycení dotace v účetnictví podniku a zhodnocení reálného finančního toku s pohledu tzv. skryté dotace.
Anotace anglicky
Subsidy income is a major undertaking from the state budget or local budgets. Purpose of this paper is to analyze the grant in terms of the provider and recipient. Subsidy is accounted for on the expenditure side of state (public) budget and also gives back to the tributaries of the budget in the form of taxes. The return flow to the budget includes both the direct component, as well as indirect taxes. For an entrepreneur grant source of financing, which is shown in the accounts as a correction value of investments or increase the operating results. The problem appears to bias the value of fixed assets in the case of investment grants. The problem can choose to show the analogy with the inclusion of the total lease value of the acquisition balance sheet. The analysis is a proposal to capture an objective aid in company accounts and assess the real cash flow starts with the so-called hidden subsidies.
Návaznosti
GA402/09/0225, projekt VaVNázev: Užití IAS/IFRS v malých a středních podnicích a vliv na měření jejich výkonnosti
Investor: Grantová agentura ČR, Užití IAS/IFRS v malých a středních podnicích a vliv na měření jejich výkonnosti
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 12:02