C 2009

Akutní stavy u endokrinních chorob

WEBER, Pavel

Basic information

Original name

Akutní stavy u endokrinních chorob

Name in Czech

Akutní stavy u endokrinních chorob

Name (in English)

Acute conditions of endocrine diseases

Authors

WEBER, Pavel (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)

Edition

1. vyd. Na Bělidle 34, Praha 5, Akutní stavy v geriatrii, p. 149-159, 10 pp. 9788072626205, 2009

Publisher

Galén

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Kapitola resp. kapitoly v odborné knize

Field of Study

30200 3.2 Clinical medicine

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Publication form

printed version "print"

RIV identification code

RIV/00216224:14110/09:00039156

Organization unit

Faculty of Medicine

ISBN

978-80-7262-620-5

Keywords (in Czech)

diabetes mellitus - thyreopatie - choroby nadledvin

Keywords in English

diabetes mellitus - thyroid disease - disease of adrenal gland

Tags

Reviewed
Změněno: 6/2/2013 18:13, prof. MUDr. Pavel Weber, CSc.

Abstract

V originále

Glukózová tolerance (GT) se zhoršuje s věkem. Příčna je ve zhoršování inzulinové rezistence, poklesu fyzické aktivity, zhoršené kvalitě výživy a úbytku svalové hmoty, která vede ke změně poměru mezi tukovou a beztukovou tkání. Úbytek svalové hmoty přitom činí v 7. dekádě 30% a v 8. dokonce 40až45% předchozí svalové hmoty. To vede ke dvěma závažným důsledkům: 1. Menší objem svalové hmoty zpracuje a uloží menší množství glukózy. 2.Zvyšuje se množství celkové tukové tkáně i procento viscerálního tuku. Intraabdominální tuk je přitom metabolicky aktivnější. Produkty jeho lipolýzy odcházení cestou portálního oběhu přímo do jater a vedou ke zvyšování inzulinové rezistence. Zhoršování GT začíná po 5. dekádě a činí u glykémie nalačno 0,005až0,006 mmol/l na věkovou dekádu.

In English

Glucose tolerance (GT) is getting worse with age. Lateral is worsening insulin resistance, decrease in physical activity, impaired quality of nutrition and loss of muscle mass, which leads to a change in relationship between adipose tissue and fatless tissue. Loss of muscle mass, the share is in the 7th decade of 30% in 8th even 40 - 45% the previous muscle mass. This leads to two serious consequences: 1 Smaller volume of muscle mass will prepare and store a smaller amount of glucose. 2.Increases the amount of total adipose tissue as a percentage of visceral fat. Intra-abdominal fat is metabolically active yet. Products of lipolysis leaving through the portal circulation directly into the liver and lead to an increase in insulin resistance. Deterioration GT starts after 5 decade and is the fasting blood glucose 0,005-0,006 mmol / l at the age decade.