PLÁNKA, Ladislav, David STARÝ, Jana HLUČILOVÁ, Jiří KLÍMA, Loeš KŘEN, Alois NEČAS a Petr GÁL. Differentiation protocol for hyaline cartilage producing mesenchymal stem cells (MSCs). EUROPEAN MUSCULOSKELETAL REVIEW. Londýn: Touch Briefings, roč. 4, č. 1, s. 80-82. ISSN 1754-5072. 2009.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Differentiation protocol for hyaline cartilage producing mesenchymal stem cells (MSCs)
Název česky Diferenciační protokol mesenchymových kmenových buněk směrem k hyalinní chrupavce
Autoři PLÁNKA, Ladislav, David STARÝ, Jana HLUČILOVÁ, Jiří KLÍMA, Loeš KŘEN, Alois NEČAS a Petr GÁL.
Vydání EUROPEAN MUSCULOSKELETAL REVIEW, Londýn, Touch Briefings, 2009, 1754-5072.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30211 Orthopaedics
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky Mesenchymal stem cells; chondrogenesis;cstilage; differentiation; growth factors
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: prof. MUDr. Ladislav Plánka, Ph.D., učo 20583. Změněno: 23. 3. 2010 21:50.
Anotace
An autologous cell transplant can be prepared from the bone marrow and used in the treatment of surface defects of hyaline cartilage and growth-plate defects due to injury or osteosynthesis. As the differentiation cascade of factors is not complete, much research will be necessary to identify the individual factors responsible for successful differentiation and to discover their mutual interaction and sequencing.
Anotace česky
Možnost použití MSCs nasměrovaných směrem k diferenciaci v chondrocyty je velmi široká. Bylo by tak možné z vlastní kostní dřeně připravit buněčný transplantát k léčbě povrchového defektu kloubní chrupavky nebo defektu růstové ploténky vytvořeného úrazem nebo osteosyntézou. Diferenciační kaskáda faktorů však není kompletní a bude ještě otázkou dlouhého výzkumu najít nejen jednotlivé faktory ovlivňující správnou diferenciaci, ale rovněž jejich vzájmené působení a časovou posloupnost.
Návaznosti
NR9296, projekt VaVNázev: Využití kmenových buněk k léčbě poraněné růstové ploténky na modelu miniaturních prasat - experimentální studie.
2B06130, projekt VaVNázev: Využití nově syntetizovaných biomateriálů v kombinaci s kmenovými buňkami v léčbě chorob, které postihují lidské tkáně derivované z mesodermu: chrupavku, kost, vazy a menisky. (Akronym: Chondros)
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Využití nově syntetizovaných biomateriálů v kombinaci s kmenovými buňkami v léčbě chorob, které postihují lidské tkáně derivované z mesodermu: chrupavka, kost, vazy a menisky
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 21:08