Detailed Information on Publication Record
2009
Eating habits of soldiers in depending up physical seriorisness of exercise work
JUŘÍKOVÁ, Jana and Petr PĚCHABasic information
Original name
Eating habits of soldiers in depending up physical seriorisness of exercise work
Name in Czech
Stravovací zvyklosti vojáků v závislosti na fyzické náročnosti vykonávané práce
Name (in English)
Eating habits of soldiers in depending up physical seriorisness of exercise work
Authors
JUŘÍKOVÁ, Jana (203 Czech Republic, guarantor) and Petr PĚCHA (203 Czech Republic)
Edition
1. vyd. Brno, Sborník abstraktů a elektronických verzí recenzovaných příspěvků na CD-ROMu. XXVII. Mezinárodní kolokvium o řízení vzdělávacího procesu zaměřené k aktuálním problémům vědy, výchovy, vzdělávání a rozvoje tvůrčího myšlení. 7 pp. 2009
Publisher
Univerzita obrany
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Stať ve sborníku
Field of Study
30000 3. Medical and Health Sciences
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
RIV identification code
RIV/00216224:14510/09:00039581
Organization unit
Faculty of Sports Studies
ISBN
978-80-7231-650-2
Keywords (in Czech)
vojáci; stravovací zvyklosti; fyzická aktivita
Keywords in English
soldiers; nutrition habits; physical activity
Tags
International impact, Reviewed
Změněno: 24/3/2010 12:00, Ing. Mgr. Jana Juříková, Ph.D.
V originále
V této práci byly analyzovány stravovací zvyklosti dvou skupin vojáků lišících se fy-zickou náročností jejich práce. První skupinu představovali příslušníci bojové jednot-ky s velkou pracovní fyzickou zátěží. Jako kontrolní skupina byli vybráni příslušníci zabezpečovací jednotky, jejichž pracovní zatížení není tak fyzicky náročné. Prefe-rence jednotlivých skupin pokrmů na snídaně, obědy, večeře a svačiny byly zjišťová-ny dotazníkovou metodou. Bylo zjištěno, že na snídaně a večeře si příslušníci obou vojenských jednotek vybírají stejné skupiny potravin. Odlišnosti se projevily v preferenci jednotlivých skupin potravin konzumovaných na obědy a svačiny. Pří-slušníci zabezpečovací jednotky preferují mj. více zeleniny.
In English
In this paper was analysed eating habits in two groups of soldiers. Every of groups has another seriosness of their work. The first group there are members of militant unity with big working physical stress. The second group there are members of pre-ventive unity without working physical stress. The preferences of single groups of dishes on breakfasts, lunches, dinners and snacks were observed by questionnaire method. It was observed, members of both soldieres unities choose the same groups of food on brekfasts and dinners, another groups of food on lunches and snacks. The members of preventive unity prefer among others more vegetables.