ŠPÁNKOVÁ, Silvie. Os lugares na viagem a noite antuniana. Online. Études romanes de Brno. 2009, roč. 30, č. 1, s. 265 - 274. ISSN 1803-7399. [citováno 2024-04-23]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Os lugares na viagem a noite antuniana
Název česky Místa na cestě do loboantunesovské noci
Název anglicky The places on the voyage to the Antunian night
Autoři ŠPÁNKOVÁ, Silvie (203 Česká republika, garant, domácí)
Vydání Études romanes de Brno, 2009, 1803-7399.
Další údaje
Originální jazyk portugalština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Písemnictví, masmedia, audiovize
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14210/09:00028858
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky portugalský román ; naratologie ; prostor ; lyrický román ; básnické vyprávění
Klíčová slova anglicky Portuguese fiction ; narratology ; space ; lyrical novel
Štítky kontrola_RIV, portugalský román ; lyrický román ; básnické vyprávění ; genologie
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: doc. Mgr. Ivo Buzek, Ph.D., učo 103619. Změněno: 29. 1. 2013 14:50.
Anotace
O artigo dedica-se a analise da categoria narrativa do espaco no romance Nao Entres Tao Depressa Nessa Noite Escura de António Lobo Antunes. Considerando o subtitulo do romance (poema), tentamos identificar os factores que tem um forte impacto no caracter "poetico" do texto (subjectivizacao, motivos miticos e arquetipicos, linguagem poetica) e verificar a influencia destes factores na criacao de algumas imagens sugestivas do espaco, especialmente a casa e o jardim. Os resultados mostram algumas afinidades com a teoria da narrativa poetica de Jean-Yves Tadie: 1. Quanto a subjectivizacao, e importante a relacao do sujeito e do espaco que divide os elementos do espaco em os benefecos e maleficos. 2. Os motivos miticos e arquetipicos incluem o topos do jardim paradisiaco e o topos da casa de misterio. 3. A linguagem poetica e baseada geralmente na ametafora, comparacao, personificacao e sinestesia.
Anotace česky
Článek se zabývá kategorií prostoru v románu Nevcházej tak rychle do té temné noci Antónia Loba Antunese. Vzhledem k "žánrovému" údaji v titulu (báseň) se pokoušíme definovat faktory, které mají vliv na "básnickou" povahu díla (subjektivizace, mytické a archetypální motivy, básnický jazyk), a pokoušíme se doložit, jak tyto faktory ovlivňují tvorbu sugestivních obrazů domu a zahrady. Výsledky analýzy dokládají spřízněnost s teorií básnického vyprávění J.Y. Tadiéa: 1. Je zde důležitá vazba subjektu a prostoru, která vytváří protikladné obrazy prostoru blaženého a zlověstného. 2. Mytické a archetypální motivy zahrnují obraz rajské zahrady a domu s tajemstvím. 3. Básnický jazyk je založen především na užití metafory, přirovnání, personifikace a synestezie.
Anotace anglicky
The aim of the article is to offer an analysis of the space in the novel Do not go so quickly into that dark night (Nao Entres Tao Depressa Nessa Noite Escura) by António Lobo Antunes. Considering the subtitle of the novel (a poem), we attempted to identify the factors that have a strong impact on the "poetic" caracter of the literary text (subjectivization, mythical and archetypical motives, poetic language), verifying the influence of these factors in creating some of the most suggestive images of space, namely the family house and the garden. The results of the analysis show that some affinities with the theory of lyrical novel by Jean Yves Tadié could be found: 1. As for the subjectivization, there is an important subject and space relation, dividing the space items into harmful and harmless ones (garden, house, respectively). 2. The mythical and archetypical motives include the paradise garden and the mystery house (with the impact on verticality, the "bachelardian house"). 3. The poetic language of space is based mainly on metafor, comparison, personification and synesthesia.
Návaznosti
IAA9164301, projekt VaVNázev: Encyklopedie srovnávací literárněvědné terminologie
Investor: Akademie věd ČR, Encyklopedie srovnávací literárněvědné terminologie
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 13:29