HANÁK, Jakub. Srovnání postavení znalce v soudním řízení v Anglii a ČR. In Junior Forensic Science Brno 2010. Brno: VUT Brno. 4 s. ISBN 978-80-214-4090-6. 2010.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Srovnání postavení znalce v soudním řízení v Anglii a ČR
Název anglicky Comparison of experts role in judicial proceeding in England and Czech Republic
Autoři HANÁK, Jakub.
Vydání Brno, Junior Forensic Science Brno 2010, 4 s. 2010.
Nakladatel VUT Brno
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-214-4090-6
Klíčová slova česky Znalci; znalecký posudek; soudní řízení; srovnání; právní úprava; ČR; Anglie
Klíčová slova anglicky Expert; expert evidence; judicial proceeding; comparison; legal regulation; Czech Republic; England
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: JUDr. Jakub Hanák, Ph.D., učo 108169. Změněno: 15. 9. 2010 18:24.
Anotace
ýsledek soudního řízení závisí často na objasnění skutečností, k nimž je potřeba odborných znalostí. K tomuto posouzení je soudem zpravidla ustanoven znalec. Stejná situace nastává v obdobné míře také v jiných zemích, nejen České republice. Zahraniční legislativa pak může rovněž představovat cenný zdroj poznatků pro české právníky, což je zvláště aktuální v období, kdy probíhají práce na návrhu nového znaleckého zákona, který by měl být představen veřejnosti v první polovině tohoto roku. Zahraniční právní úpravě znalecké činnosti (vyjma slovenské) přitom nebyla v české literatuře doposud věnována patřičná pozornost. Nejprve je stručně popsána relevantní právní úprava a charakterizováno postavení znalce v civilním a trestním soudním řízení v České republice. S ohledem na rozsah příspěvku nejde pochopitelně o vyčerpávající rozbor. Snahou autora je především poukázat na ta řešení a instituty anglického práva, které by bylo možné využít také v České republice.
Anotace anglicky
Civil claims and criminal prosecutions often raise scientific or technical issues which cannot be decided by judge. These issues must be decided on the basis of expert evidence. This paper compares the legal regulation of the expert's role in judicial proceedings in Czech Republic and England. The author especially tries to point out to aspects which could be used in the Expert Act in Czech Republic too.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 20:20