KOLÁŘOVÁ, Ivana. Konkurence víceslovných a univerbizovaných názvů v oblasti gastronomie (Simplified form - univerbizates and multiverbal terms in the field of gastronomy (used as the names of food and beverages)). In ČMEJRKOVÁ, Světla, Jana HOFFMANNOVÁ and Eva HAVLOVÁ. Užívání a prožívání jazyka. K 90. narozeninám Františka Daneše. 1st ed. Praha: Univerzita Karlova v Praze - Nakladatelství Karolinum. p. 153-157. ISBN 978-80-246-1756-5. 2010.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Konkurence víceslovných a univerbizovaných názvů v oblasti gastronomie
Name in Czech Konkurence víceslovných a univerbizovaných názvů v oblasti gastronomie
Name (in English) Simplified form - univerbizates and multiverbal terms in the field of gastronomy (used as the names of food and beverages)
Authors KOLÁŘOVÁ, Ivana (203 Czech Republic, guarantor).
Edition 1. vyd. Praha, Užívání a prožívání jazyka. K 90. narozeninám Františka Daneše. p. 153-157, 5 pp. 2010.
Publisher Univerzita Karlova v Praze - Nakladatelství Karolinum
Other information
Original language Czech
Type of outcome Proceedings paper
Field of Study 60200 6.2 Languages and Literature
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/00216224:14410/10:00044146
Organization unit Faculty of Education
ISBN 978-80-246-1756-5
Keywords in English multiverbal form; univerbized form; gastronomy; suffix; ellipse; fuse
Tags Reviewed
Changed by Changed by: PhDr. Ivana Kolářová, CSc., učo 44114. Changed: 16/6/2010 10:38.
Abstract
Naše dosavadní výzkumy univerbizátů, tj. jednoslovných výrazů vzniklých z původních sousloví nebo ustálených slovních spojení ukázaly převahu těch, které jsou tvořeny sufixální derivací nad univerbizáty tvořenými desufixací a následnou konverzí nebo elipsou. Tyto tendence se projevily i u univerbizátů z oblasti gastronomie. Nejvíce univerbizátů v gastronomii je tvořeno sufixy -ák a -ka. Většina univerbizátů z oblasti gastronomie patří k výrazům substandardním s různým stupněm expresivity (nejvyšší expresivitu nesou univerbizáty se sufixem -áč a -ák, univerbizáty se sufixem -ka bývají spíše hovorové), za standardní považujeme většinou univerbizáty se sufixy -ec, -ník a univerbizáty vzniklé konverzí nebo elipsou.
Abstract (in English)
There are some names of meals or of drinks that are called univerbizates (in Czech): univerbization in Czech is a process by which the words of a multiverbal lexeme fuse into a single or univerbized lexeme: koprová omáčka fuses into koprovka, uzené maso fuses into uzené, gothajský salám into gothaj. The words that are called univerbizates are almost derived from adjectives with suffix -ový (koprový) or from adjectives with suffix -ský (uherský) by suffixes -ák or -ka (koprová omáčka fuses into koprovka, uherský salám fuses into uherák), some of the univerbizates are formed by conversion (gothaj from gothajský salám) or some of them are products of ellipse of one word of multiverbal lexeme (uzené is result of ellipse of word maso in multiverbal lexeme uzené maso).
PrintDisplayed: 29/3/2024 07:03