a 2010

MALDI-MS profiling of lactic acid bacteria

ŠEDO, Ondrej, Andrea TESHIM, Marta DUŠKOVÁ, Magdaléna KAČALOVÁ, Renata KARPÍŠKOVÁ et. al.

Basic information

Original name

MALDI-MS profiling of lactic acid bacteria

Name in Czech

MALDI-MS profilování bakterií mléčného kvašení

Authors

ŠEDO, Ondrej, Andrea TESHIM, Marta DUŠKOVÁ, Magdaléna KAČALOVÁ, Renata KARPÍŠKOVÁ, Ivo SEDLÁČEK and Zbyněk ZDRÁHAL

Edition

Proceedings of the International Scientific Conference on Probiotics and Prebiotics, 2010

Other information

Language

English

Type of outcome

Konferenční abstrakt

Field of Study

10600 1.6 Biological sciences

Country of publisher

Slovakia

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organization unit

Faculty of Science

ISBN

978-80-970168-4-5

Keywords (in Czech)

MALDI-TOF MS profilování; bakterie mléčného kvašení; identifikace

Keywords in English

MALDI-TOF MS profiling; lactic acid bacteria; identification

Tags

International impact
Změněno: 10/12/2010 10:19, Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D.

Abstract

V originále

Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry (MALDI-TOF MS) is a well established method for peptide and protein molecular weight determination routinely applied mostly in proteomic research. Due to its recently described capability to provide reproducible fingerprint spectra of whole bacterial cells or extracts, the method is now increasing its share also in the field of bacteria identification and taxonomy. The unique advantages of the method concern above all its rapidity and discriminatory power. The aim of this work was to examine the robustness and discriminatory power of MALDI-TOF MS profiling on a large set of lactic acid bacteria isolated from diverse sources.

In Czech

MALDI-TOF MS je zavedenou metodou pro stanovení molekulové hmotnosti proteinů a peptidů v proteomickém výzkumu. V poslední době začíná na základě své schopnosti poskytovat reprodukovatelné fingerprinty být aplikována i v mikrobiologii pro identifikcai a klasifikaci mikroorganismů. Cílem studie bylo zhodnocení použitelnosti metody v oblasti identifikace bakterií mléčného kvašení.

Links

LC06034, research and development project
Name: Regulace morfogeneze rostlinných buněk a orgánů
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, Regulation of morphogenesis of plant cells and organs
MSM0021622415, plan (intention)
Name: Molekulární podstata buněčných a tkáňových regulací
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, Molecular basis of cell and tissue regulations
MSM0021622416, plan (intention)
Name: Diverzita biotických společenstev a populací: kauzální analýza variability v prostoru a čase
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, Diversity of Biotic Communities and Populations: Causal Analysis of variation in space and time
MSM6215712402, plan (intention)
Name: Veterinární aspekty bezpečnosti a kvality potravin
2B08068, research and development project
Name: Výzkum možností aplikace automatizovaných a poloautomatizovaných metod pro identifikaci a charakterizaci nových kmenů baktérií s probiotickými vlastnostmi s cílem rozšíření specifických genetických zdrojů pro prevenci civilizačních onemocnění. (Acronym: GASTROPROBIO)
Investor: Ministry of Education, Youth and Sports of the CR, Research into possibilities of application both automated and semi-automated methods for identification and describing new microorganisms with probiotic properties with aim to extend specific genetic sources for civilizing diseases prevention