Detailed Information on Publication Record
2010
MALDI-MS profiling of lactic acid bacteria
ŠEDO, Ondrej, Andrea TESHIM, Marta DUŠKOVÁ, Magdaléna KAČALOVÁ, Renata KARPÍŠKOVÁ et. al.Basic information
Original name
MALDI-MS profiling of lactic acid bacteria
Name in Czech
MALDI-MS profilování bakterií mléčného kvašení
Authors
ŠEDO, Ondrej, Andrea TESHIM, Marta DUŠKOVÁ, Magdaléna KAČALOVÁ, Renata KARPÍŠKOVÁ, Ivo SEDLÁČEK and Zbyněk ZDRÁHAL
Edition
Proceedings of the International Scientific Conference on Probiotics and Prebiotics, 2010
Other information
Language
English
Type of outcome
Konferenční abstrakt
Field of Study
10600 1.6 Biological sciences
Country of publisher
Slovakia
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
Organization unit
Faculty of Science
ISBN
978-80-970168-4-5
Keywords (in Czech)
MALDI-TOF MS profilování; bakterie mléčného kvašení; identifikace
Keywords in English
MALDI-TOF MS profiling; lactic acid bacteria; identification
Tags
International impact
Změněno: 10/12/2010 10:19, Mgr. Ondrej Šedo, Ph.D.
V originále
Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry (MALDI-TOF MS) is a well established method for peptide and protein molecular weight determination routinely applied mostly in proteomic research. Due to its recently described capability to provide reproducible fingerprint spectra of whole bacterial cells or extracts, the method is now increasing its share also in the field of bacteria identification and taxonomy. The unique advantages of the method concern above all its rapidity and discriminatory power. The aim of this work was to examine the robustness and discriminatory power of MALDI-TOF MS profiling on a large set of lactic acid bacteria isolated from diverse sources.
In Czech
MALDI-TOF MS je zavedenou metodou pro stanovení molekulové hmotnosti proteinů a peptidů v proteomickém výzkumu. V poslední době začíná na základě své schopnosti poskytovat reprodukovatelné fingerprinty být aplikována i v mikrobiologii pro identifikcai a klasifikaci mikroorganismů. Cílem studie bylo zhodnocení použitelnosti metody v oblasti identifikace bakterií mléčného kvašení.
Links
LC06034, research and development project |
| ||
MSM0021622415, plan (intention) |
| ||
MSM0021622416, plan (intention) |
| ||
MSM6215712402, plan (intention) |
| ||
2B08068, research and development project |
|