Detailed Information on Publication Record
2010
Spánek a jeho vliv na rozvoj obezity
PISKÁČKOVÁ, Zlata, Julie BIENERTOVÁ VAŠKŮ, Martin FOREJT, Halina MATĚJOVÁ, Lucie MARTYKÁNOVÁ et. al.Basic information
Original name
Spánek a jeho vliv na rozvoj obezity
Name in Czech
Spánek a jeho vliv na rozvoj obezity
Name (in English)
Impact of sleep on obesity development
Authors
PISKÁČKOVÁ, Zlata (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Julie BIENERTOVÁ VAŠKŮ (203 Czech Republic, belonging to the institution), Martin FOREJT (203 Czech Republic, belonging to the institution), Halina MATĚJOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Lucie MARTYKÁNOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution)
Edition
Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa, Praha, Tigis, 2010, 1211-9326
Other information
Language
Czech
Type of outcome
Článek v odborném periodiku
Field of Study
30202 Endocrinology and metabolism
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
není předmětem státního či obchodního tajemství
References:
RIV identification code
RIV/00216224:14110/10:00051401
Organization unit
Faculty of Medicine
Keywords (in Czech)
spánek; obezita; BMI
Keywords in English
sleep; obesity; BMI
Tags
Reviewed
Změněno: 16/4/2012 10:05, Mgr. Michal Petr
V originále
Prevalence obezity celosvětové narůstá. Mnoho studií dává tento trend do souvislosti se změnou životního stylu u soudobé moderní společnosti. Vedle stoupajícího energetického příjmu a poklesu energetického výdeje se v posledních letech sleduje jako další možný rizikový faktor přispívající k rozvoji obezity i délka a kvalita spánku. S nespavostí se potýká v závislosti na věku 10 – 20 % populace, přičemž délka spánku se za posledních 50 let zkrátila v průměru o 1,5 - 2 hodiny na noc. Řada epidemiologických studií potvrzuje vztah mezi nedostatečnou délkou spánku a vyšším BMI. Laboratorní studie poukazují na poruchy v metabolismu glukózy a na narušené regulace příjmu potravy (zprostředkované hormony leptinem a ghrelinem) u spánkového deficitu. Zkrácenou dobu spánku tak lze obecně považovat za nový rizikový faktor přispívající k rozvoji obezity.
In English
The prevalence of obesity has been rapidly increasing worldwide. In many studies, this trend has been associated with lifestyle changes of modern society. Along with increased energy intake and reduced energy output, the length and quality of sleep has been investigated as a potential risk factor associated with obesity-related characteristics. Approximately 10-20% of population suffer from sleep disorders and the average length of sleep has been in the last 50 years reduced on average by 1.5-2 hours per night. Numerous epidemiological studies has confirmed the relationship between the insufficient sleep duration and increased BMI. The laboratory studies report impaired glucose metabolism and disturbances in regulation of food intake (mediated with leptin and ghrelin) in sleep disorders. Generally, duration and quality of sleep should therefore be considered a novel risk factor for obesity development.