BUŇKOVÁ, Leona, František BUŇKA, Gabriela MANTLOVÁ, Andrea ČABLOVÁ, Ivo SEDLÁČEK, Pavel ŠVEC, Vendula PACHLOVÁ a Stanislav KRÁČMAR. The effect of ripening and storage conditions on the distribution of tyramine, putrescine and cadaverine in Edam-cheese. Food Microbiology. roč. 27, č. 7, s. 880-888. ISSN 0740-0020. 2010.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název The effect of ripening and storage conditions on the distribution of tyramine, putrescine and cadaverine in Edam-cheese
Autoři BUŇKOVÁ, Leona (203 Česká republika), František BUŇKA (203 Česká republika), Gabriela MANTLOVÁ (203 Česká republika), Andrea ČABLOVÁ (203 Česká republika), Ivo SEDLÁČEK (203 Česká republika, domácí), Pavel ŠVEC (203 Česká republika, garant, domácí), Vendula PACHLOVÁ (203 Česká republika) a Stanislav KRÁČMAR (203 Česká republika).
Vydání Food Microbiology, 2010, 0740-0020.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Nizozemské království
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Impakt faktor Impact factor: 3.320
Kód RIV RIV/00216224:14310/10:00044461
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
UT WoS 000281334100005
Klíčová slova anglicky Biogenic amines; Dutch-type cheese; Ion-exchange chromatography; Phenotype characterization; Repetitive sequence-based PCR fingerprinting
Změnil Změnil: doc. RNDr. Pavel Švec, Ph.D., učo 1098. Změněno: 21. 3. 2011 07:28.
Anotace
The aim of the work was to describe the development of selected biogenic amines (histamine, tyramine, putrescine and cadaverine) in 4 layers of Dutch-type cheese (Edam-cheese) depending on 3 ripening/ storage regimes during a 98-day period. Biogenic amines were analysed by means of ion-exchange chromatography. A further goal was to identify microbial sources of biogenic amines in the material analysed. Phenotype characterization and repetitive sequence-based PCR fingerprinting were used to identify the isolated bacteria. The highest content of tyramine, putrescine and cadaverine was determined in cheeses stored in a ripening cellar at a temperature of 10 C during the whole observation period. Lower biogenic amines content was determined in samples which were moved into a cold storage device (5 C) after 38 days of storage in a ripening cellar (10 C). The lowest concentrations of biogenic amines were detected in cheeses which were moved into a cold storage device (5 C) after 23 days of storage in a ripening cellar (10 C). During the 98-day period, histamine was not detected in any of the regimes. Within the cheeses analysed, non-starter lactic acid bacteria Lactobacillus curvatus, Lactobacillus casei/paracasei and Lactobacillus plantarum were detected as the main producers of the biogenic amines tested. In starter bacteria Lactococcus lactis subsp. lactis and Lactococcus lactis subsp. cremoris the decarboxylase activity tested was not detected.
Návaznosti
MSM0021622416, záměrNázev: Diverzita biotických společenstev a populací: kauzální analýza variability v prostoru a čase
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Diverzita biotických společenstev: kauzální analýza variability v prostoru a čase
VytisknoutZobrazeno: 16. 4. 2024 06:16