KOLÁŘOVÁ, Ivana. Color in Symptomatic Images of Health and Disease in the Czech Language. In Řehulka, E. (ed.): School and Health: Contexts and Inspiration. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2010, s. 149-155. ISBN 978-80-210-5259-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Color in Symptomatic Images of Health and Disease in the Czech Language
Název česky Barva v obrazu symptomů zdraví a nemoci v českém jazyce
Autoři KOLÁŘOVÁ, Ivana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Řehulka, E. (ed.): School and Health: Contexts and Inspiration, od s. 149-155, 7 s. 2010.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/10:00044610
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-210-5259-8
Klíčová slova anglicky development of communication skills; educational program; health; color references and symptoms of health and disease in Czech language; comparison; figurative expressions
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: PhDr. Ivana Kolářová, CSc., učo 44114. Změněno: 7. 4. 2011 13:06.
Anotace
There is a rich vocabulary in Czech dealing with the issues of health, which includes words usable either in their basic or their symbolic sense, figurative expressions and phraseology. Texts of different stylistic genres, especially those of artistic or journalistic nature, show how refferences to a color of a person or perhaps skin, are used to convey the symptoms of health and disease. For example, comparisons with yellow color are frequent in the images of sick people whose face may be yellow as wax, or waxy yellow. At present, there is a wealth of linguistic materials we can access - a half-a-billion word collection of written texts in contemporary Czech.
Anotace česky
Nedílnou součástí vzdělávacích programů však vždy byl požadavek na rozvoj komunikačních schopností včetně schopnost komunikovat o zdraví a vyjadřovat se k tomuto tématu. Čeština disponuje bohatou slovní zásobou k tématu zdraví, nemoci, péče o zdraví, její součást jsou jak výrazy užité v původním významu, tak přenesená pojmenování, obrazná vyjádření a frazeologie. Texty z různých stylových oblastí, zejména texty umělecké, popř. publicistické, ukazují., jak jsou pro postižení symptomů nemoci a zdraví využívána označení barev člověka, resp. jeho pleti nebo pokožky: např. přirovnání s barvou žlutou je často využíváno pro obraz člověka nemocného, který má obličej žlutý jako vosk, jako pergamen, voskově žlutý, podobně bývá se zdravým či spíše nezdravým vzhledem spojována barva šedá (šedý jako prach, jako popel, popelavě šedý). V současné době máme k dispozici bohatý jazykový materiál, půlmiliardový korpus psaných textů současné češtiny.
Návaznosti
MSM0021622421, záměrNázev: Škola a zdraví pro 21. století
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Škola a zdraví pro 21. století
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 09:52