J 2010

Laktózová intolerance versus laktózová tolerance

BŘEZKOVÁ, Veronika and Halina MATĚJOVÁ

Basic information

Original name

Laktózová intolerance versus laktózová tolerance

Name in Czech

Laktózová intolerance versus laktózová tolerance

Name (in English)

Lactose intolerance versus lactose tolerance

Edition

Výživa a potraviny - Zpravodaj pro školní stravování, Praha, výživaservis s.r.o. 2010, 1211-846X

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Článek v odborném periodiku

Field of Study

30202 Endocrinology and metabolism

Country of publisher

Czech Republic

Confidentiality degree

není předmětem státního či obchodního tajemství

Organization unit

Faculty of Medicine

Keywords (in Czech)

laktózová intolerance

Keywords in English

lactose intolerance

Tags

Reviewed
Změněno: 5/9/2010 17:34, MVDr. Halina Matějová

Abstract

V originále

Tato práce se zabývá důležitostí laktózy v lidském životě. Více jak 70% světové populace má hypolaktázii, která zůstává často nediagnostikována a může tak být příčinou některých chorob. Tento velký výskyt se stal základem spekulací, zda deficience laktázy vlastně není „normální“ či „přirozený“ stav a dosatečná aktivita laktázy i v dospělosti „abnormální“ mutace. Pozornost je zaměřena na příznaky, genetiku, výskyt, diagnostiku laktózové intolerance, stejně tak jsou zmíněny i možné terapeutické strategie

In English

The article deals with importance of lactose in human life. Approximately 70% of the world population has hypolactasia, which often remains undiagnosed and has the potential to cause some morbidity. The wide variation in prevalence has caused speculation that lactase deficieny is the „normal“ or „natural“ state, and the persistence of significant lactase activity into adult life is an „abnormal“ mutation. It discusses symptoms, genetics, prevalence, diagnosis of lactose intolerance and dietary management is also mentioned. This thesis deals with importance of lactose in human life. Approximately 70% of the world population has hypolactasia, which often remains undiagnosed and has the potential to cause some morbidity. The wide variation in prevalence has caused speculation that lactase deficieny is the „normal“ or „natural“ state, and the persistence of significant lactase activity into adult life is an „abnormal“ mutation. It discusses symptoms, genetics, prevalence, diagnosis of lactose intolerance and dietary management is also mentioned.