ŘIHÁČEK, Tomáš, Roman HYTYCH a Jan ROUBAL. Jedinečnost v psychoterapii: připravovaný výzkum Výcviku integrace v psychoterapii. In Kvalitativní přístup a metody ve vědách o člověku IX. Individualita a jedinečnost v kvalitativním výzkumu. Brno: Psychologický ústav AV ČR. s. 355-361, 385 s. ISBN 978-80-86174-17-4. 2010.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Jedinečnost v psychoterapii: připravovaný výzkum Výcviku integrace v psychoterapii
Název česky Jedinečnost v psychoterapii: připravovaný výzkum Výcviku integrace v psychoterapii
Název anglicky Uniqueness in psychotherapy: an upcoming research on the Training in Psychotherapy Integration
Autoři ŘIHÁČEK, Tomáš (203 Česká republika, garant, domácí), Roman HYTYCH (203 Česká republika, domácí) a Jan ROUBAL (203 Česká republika, domácí).
Vydání Brno, Kvalitativní přístup a metody ve vědách o člověku IX. Individualita a jedinečnost v kvalitativním výzkumu. od s. 355-361, 385 s. 2010.
Nakladatel Psychologický ústav AV ČR
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/10:00044744
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
ISBN 978-80-86174-17-4
UT WoS 000318908600035
Klíčová slova česky výzkum psychoterapie; psychoterapeutický výcvik; integrace v psychoterapii; společné účinné faktory
Klíčová slova anglicky psychotherapy research; psychotherapy training; psychotherapy integration; common factors
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. Mgr. Tomáš Řiháček, Ph.D., učo 21252. Změněno: 25. 12. 2010 19:02.
Anotace
Příspěvek popisuje výzkumný projekt zaměřený na Výcvik integrace v psychoterapii, který je připravován českou Společností pro integraci v psychoterapii a katedrou psychologie Fakulty sociálních studií MU v Brně. Výcvik integrace v psychoterapii je od počátku zaměřen na rozvíjení integrativní perspektivy jako procesu stále pokračujícího vzdělávání a tvořivosti. Dalším východiskem tohoto výcviku je výuka základních terapeutických dovedností, které vedou k posílení společných účinných faktorů. Cíl připravovaného výzkumu, zaloţeného na principech zakotvené teorie, je dvojí: (1) přispět k rozvoji poznatků týkajících se výuky integrace v psychoterapii (cíl teoreticko-výzkumný); (2) poskytovat zpětnou vazbu lektorskému týmu výcviku (praktický cíl, směřující k podpoře a optimalizaci výuky). Hlavní výzkumná otázka celého výzkumného projektu zní: jak probíhá proces osvojování si integrativní psychoterapeutické perspektivy v průběhu takto zaměřeného psychoterapeutického výcviku?
Anotace anglicky
This paper describes a research project focused on the Training in Psychotherapy Integration which is being prepared by the Society for Psychotherapy Integration (Czech Republic) and the Dept. of Psychology, Faculty of Social Studies, Masaryk University in Brno. From the beginning, the Training of Integration in Psychotherapy is focused on cultivation of integrative perspective in the course of an ongoing process of education and creativity. Another base of this training is teaching fundamental therapeutic skills which lead to strengthening of common factors. The goals of upcoming research, based on grounded theory principles, are: (1) to contribute to knowledge development concerning integration in psychotherapy education; (2) providing feedback to the trainer's team, focusing on education optimalization. The main question of the whole research project is: how the process of acquiring an integrative psychotherapy perspective within a psychotherapy training of this kind is proceeding?
Návaznosti
MUNI/A/1018/2009, interní kód MUNázev: Analýza východisek výcviku integrace v psychoterapii (Akronym: AVVIP)
Investor: Masarykova univerzita, Analýza východisek výcviku integrace v psychoterapii, DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 18:17