HAVELKOVÁ, Marie a Petr KACHLÍK. Čeho jsou schopny se odříci těhotné ženy pro zdraví svého dítěte? In HAVEL, J., VÍTKOVÁ, M. (eds.). Inkluzivní vzdělávání v primární škole. Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. 1. vyd. Brno: Paido. s. 466-478. ISBN 978-80-7315-199-7. 2010.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Čeho jsou schopny se odříci těhotné ženy pro zdraví svého dítěte?
Název česky Čeho jsou schopny se odříci těhotné ženy pro zdraví svého dítěte?
Název anglicky What Are Pregnat Women Able to Deny Themselves for the Health of Their Child?
Autoři HAVELKOVÁ, Marie (203 Česká republika, domácí) a Petr KACHLÍK (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Inkluzivní vzdělávání v primární škole. Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. od s. 466-478, 13 s. 2010.
Nakladatel Paido
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 30214 Obstetrics and gynaecology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/10:00044923
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-7315-199-7
Klíčová slova česky dotazník; těhotenství; plod; zdraví plodu; lidské zdraví; kouření; vzdělání
Klíčová slova anglicky questionnaire; pregnancy; fetus; fetal health; human health; smoking; education
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: doc. MUDr. Petr Kachlík, Ph.D., učo 2190. Změněno: 29. 3. 2011 12:49.
Anotace
Příspěvek prezentuje a komentuje výsledky výzkumné sondy provedené mezi ženami v reprodukčním věku. Ženy byly osloveny anonymními dotazníky. Byly osloveny jednak těhotné ženy a jednak ženy, které ještě těhotné nebyly. Cílem výzkumu bylo zjistit, zda a jak jsou ženy informovány o škodlivosti kouření na zdraví člověka a také na zdraví plodu. Dále bylo zjišťováno, zda žena kouří a v případě že ano, zda by v době těhotenství s kouřením přestala. U těhotných žen byla položena otázka, zda žena přestala kouřit, když se dozvěděla, že čeká dítě. Jako doplňující fakta byl zjišťován např. vliv dosaženého vzdělání ženy na skutečné racionální posouzení škodlivosti kouření, a zejména na rozhodnutí ženy s kouřením v době těhotenství přestat, a vliv přítomností kuřáka žijícího ve společné domácnosti ženy (partner, rodiče, sourozenci) na její rozhodnutí ohledně kouření.
Anotace anglicky
The article presents and comments on results of a survey carried among women of reproductive age. Women were questioned anonymously. Respondents consisted of pregnant women and women who had not been pregnant before. The goal of the survey was to find out whether women are informed about harmful effects of smoking on human and fetal health. Furthermore, women were questioned if they are smokers and in case they are, whether they would be willing to quit their smoking during their pregnancy Pregnant women were also questioned about quitting their smoking while finding they got pregnant. Additional items of the questionnaire detected the impact of acquired education on a womans rational consideration of bad effects of smoking and on their decision to quit smoking during pregnancy. The questionnaires also questioned about the influence of a presence of a smoker in a womans home (partners, parents, brothers and sisters) on her decision to or not to smoke.
Návaznosti
MSM0021622443, záměrNázev: Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 04:40