HORSÁK, Michal, Lucie JUŘIČKOVÁ, Luboš BERAN, Tomáš ČEJKA a Libor DVOŘÁK. Komentovaný seznam měkkýšů zjištěných ve volné přírodě České a Slovenské republiky. Malacologica Bohemoslovaca. Supp., č. 1, s. 1-37. ISSN 1336-6939. 2010.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Komentovaný seznam měkkýšů zjištěných ve volné přírodě České a Slovenské republiky
Název česky Komentovaný seznam měkkýšů zjištěných ve volné přírodě České a Slovenské republiky
Název anglicky Annotated list of mollusc species recorded outdoors in the Czech and Slovak Republics
Autoři HORSÁK, Michal (203 Česká republika, garant, domácí), Lucie JUŘIČKOVÁ (203 Česká republika), Luboš BERAN (203 Česká republika), Tomáš ČEJKA (703 Slovensko) a Libor DVOŘÁK (203 Česká republika).
Vydání Malacologica Bohemoslovaca, 2010, 1336-6939.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/10:00051515
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky Měkkýši; Česká republika; Slovensko; komentovaný seznam; určování; rozšíření; nové nálezy
Klíčová slova anglicky Molluscs; Czech Republic; Slovakia; annotated list; identificationnotes; distribution; new records
Štítky AKb, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: prof. RNDr. Michal Horsák, Ph.D., učo 8803. Změněno: 24. 1. 2012 19:38.
Anotace
Cílem tohoto článku je shrnout aktuální stav malakofauny České a Slovenské republiky a představit všem zájemcům o měkkýše druhy, které byly nalezeny od poslední česky psané determinační příručky na československou faunu (LOŽEK 1956). U druhů nově nalezených stručně komentujeme jejich rozšíření v ČR a SR a způsob nejjednodušší determinace. Tyto základní informace o všech nových druzích jsou doplněny barevnými obrázky a nákresy popisovaných determinačních znaků na pohlavní soustavě. V případě nahých plžů jsou uvedeny obrázky všech druhů, protože jejich determinace je založena často na zbarvení těla, které je díky dnešní fotografické technice velmi dobře zachytitelné. Naší snahou je, aby použití Ložkova Klíče a tohoto jeho doplňku umožnilo determinaci všech v současnosti známých druhů fauny měkkýšů ČR a SR. Na území České republiky bylo ve volné přírodě doposud nalezeno 247 druhů měkkýšů, z toho je 219 druhů plžů (50 vodních a 169 suchozemských) a 28 mlžů, na Slovensku je to 247 druhů, z toho 219 plžů (51 vodních a 168 suchozemských) a 28 mlžů. Celkově se jedná o 282 druhů, z toho 212 je společných pro oba státy. Pokud se zaměříme na nepůvodní druhy, tak v ČR bylo nalezeno 17 druhů a v SR 13 druhů.
Anotace anglicky
In this paper we provide a new list of all the mollusc species recorded outdoors in the Czech and Slovak Republics. This work is a supplement of the Ložek’s key on molluscs of the former Czechoslovakia. For the species recorded after the publishing of the book, publications of their first records in the Czech and Slovak Republics are given. Species which are either not included in this Ložek’s book or whose current taxonomical status highly differs from that published in the book are supplied with Czech commentaries, photographs of their shells or bodies, and drawings of important identification characters.This material is aimed at Czech and Slovak malacologists to provide information, missing or scattered in the literature, on currently known mollusc fauna of the Czech and Slovak Republics. The Ložek’s book and this supplement should provide necessary information on identification,ecology and also distribution of all mollusc species currently known from the Czech and Slovak Republics. If the species names used in this paper differ from the ones used in the Ložek’s book, we mention both. So far 247 species of molluscs, including 219 species of gastropods (50 aquatic and 169 terrestrial) and 28 species of bivalves, have been found outdoors in the Czech Republic. The fauna of Slovakia comprises 247 species, including 219 gastropods (51 aquatic and 168 terrestrial) and 28 bivalves. Altogether 282 species occur in the Czech Republic and Slovakia, 212 of them being common to both countries.
Návaznosti
MSM0021622416, záměrNázev: Diverzita biotických společenstev a populací: kauzální analýza variability v prostoru a čase
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Diverzita biotických společenstev: kauzální analýza variability v prostoru a čase
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 11:13