HRNČÍŘOVÁ, Kristýna, Martina LENGEROVÁ, Iva KOCMANOVÁ, Zdeněk RÁČIL a Jiří MAYER. PCR vyšetření tekutiny z bronchoalveolární laváže pro detekci invazivních mykotických infekcí. Postgraduální medicína. Praha: Mladá fronta a.s., 2010, roč. 12, příloha 5, s. 45-50. ISSN 1212-4184.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název PCR vyšetření tekutiny z bronchoalveolární laváže pro detekci invazivních mykotických infekcí
Název anglicky Examination of bronchoalveolar lavage fluid for diagnostics of invasive fungal diseases
Autoři HRNČÍŘOVÁ, Kristýna (203 Česká republika, domácí), Martina LENGEROVÁ (203 Česká republika, domácí), Iva KOCMANOVÁ (203 Česká republika, domácí), Zdeněk RÁČIL (203 Česká republika, garant, domácí) a Jiří MAYER (203 Česká republika, domácí).
Vydání Postgraduální medicína, Praha, Mladá fronta a.s. 2010, 1212-4184.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/10:00040201
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky invazivní mykotické infekce; PCR; DNA; diagnostika
Klíčová slova anglicky invasive fungal infections; PCR; DNA; diagnostics
Změnil Změnil: prof. MUDr. Zdeněk Ráčil, Ph.D., učo 18831. Změněno: 21. 11. 2011 19:37.
Anotace
Přestože se PCR diagnostika mykotických infekcí stále vyvíjí a není doposud nijak standardizovaná, hraje významnou roli a je vhodným doplněním stávajících diagnostických metod. Vysoká citlivost PCR metod je bohužel spojena také s vysokým rizikem kontaminace vzorků mikromycetami z prostředí v průběhu celého procesu izolace DNA až po vlastní PCR amplifikaci. Je tedy důležité používat specifické metody, dbát ve vysoké míře na dodržování protikontaminačních opatření a v neposlední řadě používat pro diagnostiku kvantitativní metody, které umožňují stanovit nálož fungální DNA ve vzorku, což je důležité pro odlišení případné kolonizace/kontaminace od aktivní infekce. Veškeré výsledky získané pomocí PCR metodik je zapotřebí vždy interpretovat v kontextu s výsledky ostatních diagnostických metod.
Anotace anglicky
Although the PCR diagnostics of fungal infections is still evolving and is not yet standardized, plays an important role and is the appropriate completion of existing diagnostic methods. High sensitivity of PCR methods is unfortunately associated also with high risk of contamination the samples with micromycetes from surrounding during the process of DNA isolation and PCR amplification. It is so important to use specific methods, to enforce anticontamination measures in high degree and ultimately to use quantitative methods for the diagnostics, that enable to determine the load of fungal DNA in sample, which is important to distinguish possible colonization/contamination from active infection. All results obtained by PCR methods is always necessary to interpret in context with results of other diagnostic methods.
Návaznosti
FR-TI2/254, projekt VaVNázev: *Real-time PCR soupravy pro diagnostiku v onkologii (Akronym: ONKOKITY)
Investor: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Real-time PCR soupravy pro diagnostiku v onkologii
MUNI/A/1012/2009, interní kód MUNázev: Optimalizace diagnostiky a terapie maligních chorob a komplikací, které tyto maligní nemoci provázejí, s využitím nových molekulárně biologických metod.
Investor: Masarykova univerzita, Optimalizace diagnostiky a terapie maligních chorob a komplikací, které tyto maligní nemoci provázejí, s využitím nových molekulárně biologických metod., DO R. 2020_Kategorie A - Specifický výzkum - Studentské výzkumné projekty
NS10441, projekt VaVNázev: Monitorování plazmatických hladin vorikonazolu
NS10442, projekt VaVNázev: Využití nekultivačních metod pro diagnostiku invazivních mykotických infekcí způsobených vláknitými houbami z materiálu získaného bronchoalveolární laváží u hematoonkologických pacientů
VytisknoutZobrazeno: 14. 5. 2024 04:18