PITNEROVÁ, Pavla. Role učitele při integraci žáka se sluchovým postižením. In Vítková, M., Havel, J. (eds.) Inkluzivní vzdělávání v primární škole. Vzdělání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Brno: Paido. 13 s. ISBN 978-80-7315-199-7. 2010.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Role učitele při integraci žáka se sluchovým postižením
Název česky Role učitele při integraci žáka se sluchovým postižením
Název anglicky The role of teacher in the integration of pupil with a hearing impairment
Autoři PITNEROVÁ, Pavla (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Brno, Vítková, M., Havel, J. (eds.) Inkluzivní vzdělávání v primární škole. Vzdělání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, 13 s. 2010.
Nakladatel Paido
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/10:00045620
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-7315-199-7
Klíčová slova česky Základní vzdělávání; inkluze; integrace; sluchové postižení; případová studie.
Klíčová slova anglicky Basic education; inclusion; integration; hearing impairment; the case study.
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: PhDr. Pavla Pitnerová, Ph.D., učo 32695. Změněno: 7. 1. 2011 13:30.
Anotace
Vzdělávání na 1. stupni základní školy navazuje na předškolní vzdělávání a usnadňuje přechod žáků z volnějšího a příznivějšího prostředí mateřské školy do povinného, pravidelného a systematického vzdělávání. Začátek základní školy patří k nejnáročnějším obdobím, protože přináší časové a režimové změny, pravidelnost, jiný způsob práce, nové prostředí, nové spolužáky i učitele. Podívejme se, jaké změny může přinést žákům se sluchovým postižením vzdělávání v běžné základní škole. Uvádím zde část výzkumu - případovou studii devítiletého chlapce se sluchovou vadou v pásmu středně těžké až těžké nedoslýchavosti. Sleduji především chlapcovo zařazení do vzdělávacího procesu a jeho vývoj. Plné znění příspěvku je v elektronické podobě na CD.
Anotace anglicky
Education at the first stage of the primary school follows the pre-school education and facilitates the transition from a more relaxed and favorable environment of the kindergarten to the compulsory, regular, and systematic education process. The beginning of the primary school belongs to the most demanding periods, because it brings many time- and behavioral changes, regularity, a different mode of work, new environment, new peers and teachers. Let us have a look what changes is the start of a standard primary school education likely to bring for hearing impaired pupils. I will present a research - a case-study of a nine-year old boy with a moderate-to-heavy hearing impairment. I will observe mainly his integration into the educational process and his personal development. Full version on CD.
Návaznosti
MSM0021622443, záměrNázev: Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 05:50