GULOVÁ, Lenka, Ema ŠTĚPAŘOVÁ a Zuzana BUCHTOVÁ. Vztah studentů pedagogické fakulty k romskému etniku v diskurzní analýze. In Gulová a kol. Analýza vzdělávacích potřeb romských žáků. 1. vyd. Brno: Muni PRESS, 2010, s. 92 - 109, 17 s. neuvádím. ISBN 978-80-210-5342-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vztah studentů pedagogické fakulty k romskému etniku v diskurzní analýze
Název anglicky Relationship of students of faculties of education to the Roma ethnic group in the discourse analysis
Autoři GULOVÁ, Lenka (203 Česká republika, garant, domácí), Ema ŠTĚPAŘOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Zuzana BUCHTOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Gulová a kol. Analýza vzdělávacích potřeb romských žáků, od s. 92 - 109, 17 s. neuvádím, 2010.
Nakladatel Muni PRESS
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/10:00046515
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-210-5342-7
Klíčová slova česky pedagog; Romové; postoje; interetnické vztahy; diskursní analýza; multikulturní výchova; student
Klíčová slova anglicky teacher; Roma; attitudes; interethnic relations; diskursní analysis; multicultural education; student
Změnil Změnila: Mgr. Ema Štěpařová, Ph.D., učo 14754. Změněno: 9. 1. 2011 21:14.
Anotace
Výzkumná sonda se zabývá vztahem studentů pedagogické fakulty, budoucích pedagogů, k romské menšině u nás. Analýza je v rámci zkoumání významů, postojů a témat zaměřena zejména na interetnické vztahy, s přihlédnutím k rasistickému diskurzu. Interetnické vztahy jsou zde nahlíženy z pohledu volených argumentačních a identifikačních strategií, ty jsou určovány a definovány prostřednictvím diskurzní analýzy. Cílem analýzy je popsat prostředky, postupy a z nich vyplývající postoje, které studenti pedagogické fakulty používají ve vztahu k romskému entiku. Tyto výstupy pak budou sloužit jako podpora k evaluaci disciplín zaměřených na oblast multikulturní výchovy.
Anotace anglicky
The research investigates the relation between the probe students of the faculty, future teachers, the Roma minority in the country. Analysis is the examination of meanings, attitudes and issues mainly focused on interethnic relations, with regard to the racist discourse. Interethnic relations are viewed from the perspective of elected reasoning and identification strategies, they are determined and defined through a discourse analysis. The aim of the analysis is to describe the means, procedures and resulting attitudes that students of the faculty used in relation to the Roma entiku. These outputs then serve as a support for the evaluation of disciplines focusing on intercultural education.
Návaznosti
MSM0021622443, záměrNázev: Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 15:03