DENGLEROVÁ, Denisa a Barbara STROBACHOVÁ. Jak lépe rozpoznat bariéry ve vzdělávání u samotných sociálně znevýhodněných dětí aneb Psychosémantické metody jako alternativní psychologicko-pedagogické diagnostické metody. In Analýza vzdělávacích potřeb romských žáků. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2010, s. 184-206, 22 s. neuvádím. ISBN 978-80-210-5342-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Jak lépe rozpoznat bariéry ve vzdělávání u samotných sociálně znevýhodněných dětí aneb Psychosémantické metody jako alternativní psychologicko-pedagogické diagnostické metody
Název anglicky How to better recognize obstacles in education of children from social diasadvantaged environment
Autoři DENGLEROVÁ, Denisa (203 Česká republika, garant, domácí) a Barbara STROBACHOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Analýza vzdělávacích potřeb romských žáků, od s. 184-206, 22 s. neuvádím, 2010.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14410/10:00046552
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-210-5342-7
Klíčová slova česky psychosémantické metody; bariéry ve vzdělávání; sociálně znevýhodněné děti
Klíčová slova anglicky psychosemantic methods; obstacles in education; children from social disadvantaged environment
Změnil Změnila: PhDr. Denisa Denglerová, Ph.D., učo 3930. Změněno: 14. 1. 2011 07:42.
Anotace
Tématem příspěvku jsou bariéry ve vzdělávání romských dětí. Cílem tohoto výzkumu je především dospět k lepší strukturovanosti a operacionalizaci pojmu a formulovat: co konkrétně brání romským dětem úspěšně se vzdělávat. Pomocí metody Meaning constitution ananysis (MCA), psychosémantické metody vycházející z fenomenologické psychologie, jsme zkoumali volné výpovědi na téma ŠKOLA romských i neromských dětí z 6. a 7. tříd ZŠ. Ukázali jsme, jaké jsou významové odlišnosti u obou skupin dětí a poskytli první klíče k interpretaci těchto odlišností ve vztahu k uvedeným bariérám ve vzdělávání.
Anotace anglicky
The subject of the article are barriers to Romany children education. The aim of the research is in particular to reach better structuration and operacionalisation of the term and to formulate what in the concrete inhibit Romany children from successful education. By means of Meaning constitution anaylsis (MCA), the method appearing from phenomenological psychology, we examinated free statements themed SCHOOL among Romany and non-Romany children from 6th and 7th class of elementary school. We showed meaning differences between both groups of children and offered first keys to interpretation of these differences in relation to above-mentioned barriers to education.
Návaznosti
MSM0021622443, záměrNázev: Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání
Investor: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Speciální potřeby žáků v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání
VytisknoutZobrazeno: 1. 9. 2024 01:07