TOMÁŠEK, Jiří a Štěpán TUČEK. Bevacizumab: současné postavení v léčbě solidních nádorů. Onkologie. Olomouc: Solen, roč. 4, č. 3, s. 181-184. ISSN 1802-4475. 2010.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Bevacizumab: současné postavení v léčbě solidních nádorů
Název anglicky Bevacizumab: current status of malignant tumors treatment
Autoři TOMÁŠEK, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí) a Štěpán TUČEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Onkologie, Olomouc, Solen, 2010, 1802-4475.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30200 3.2 Clinical medicine
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14110/10:00051746
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky Bevacizumab; angiogeneze; VEGF; solidní nádory
Klíčová slova anglicky angiogenesis; bevacizumab; VEGF; solid tumors
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Michal Petr, učo 65024. Změněno: 17. 4. 2012 09:33.
Anotace
Proces angiogeneze je zásadní v růstu a metastazování maligních nádorů a možnosti jeho ovlivnění jsou již několik let v popředí zájmu v onkologii. V současnosti jsou již v klinické praxi dostupná léčiva cílená na proces angiogeneze, která prokázala svůj přínos v řadě klinických studií, i když výzkum přináší stále nové detailní poznatky. Humanizovaná monoklonální protilátka proti VEGF bevacizumab je v léčbě solidních nádorů z těchto léků zatím nejúspěšnější a již patří do standardní léčby metastatického karcinomu kolorekta a nachází uplatnění v léčbě karcinomu prsu, ledvin a plic. Probíhají četné studie zkoumající uplatnění bevacizumabu u jiných solidních malignit. Nežádoucí účinky jsou dobře známy a jejich profil je poměrně příznivý. Článek přináší základní přehled o postavení bevacizumabu v léčbě zmíněných malignit a výsledků klinických studií.
Anotace anglicky
Angiogenesis is a key process in growth and metastatic spread of malignant tumors. Enthusiastic research over past years has produced several therapeutic agents targeting angiogenesis, available in clinical practice. The most advanced in the treatment of solid tumors at present time is bevacizumab, a humanized monoclonal anti-VEGF antibody. It has become a part of standard treatment of metastatic colorectal cancer and is settling in the treatment of breast, kidney and lung cancers. To determine the role of bevacizumab in the treatment of other solid malignancies, there are many clinical trials ongoing. The toxicity profile has been well described and is quite favorable. The article brings a basic overview of the clinical use of bevacizumab based on clinical studies.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 01:53